Optione - Ochelarii cu personalitate
 
0 lei / 0 produs(e)
 • Nici un produs in cos.
0

Utile

Ajuta marijuana la tratarea Glaucomului?

Marijuana medicinala este promovata ca fiind tratament pentru multe boli, incluzand Glaucomul. Iar faptul ca vanzarea se posesia de marijuana a fost legaliatata in state precum Colorado sau Washington a facut mult mai simpla auto-administrarea ca si tratament pentru glaucoma fara consultarea unui oftalmolog. Intrebarea ramane insa, chiar functioneaza?

Glaucomul este o bola oculara in care nervul optic se degradeaza in timp, reducand acuitatea vizuala. In unele cazuri poate duce la orbire. O cauza a degradarii nervului optic in glaucoma este o tensiune intraoculara mai mare decat cea normala.

In prezent, singura modalitate de a controla glaucomul si a preveni pierderea vederii este scaderea tensiunii intraoculare. Oftalmologul poate trata glaucomul cu medicamente precum picaturi sau operatie, depinzand de tipul glaucomului sau gravitatea acestuia.Pot in Washington

Idea ca marijuana poate ajuta in tratarea glaucomului dateaza inca din anii ’70. Studii effectuate au aratat ca fumarea marijuanei scade tensiunea intraoculara la persoanele care sufra de glaucoma. Ca rezultat al acestui studiu, au fost efectuate cercetari ulterioare cu scopul de a afla daca ingredientul active din marijuana, respectuv THC-ul poate fi folosit la reducera tensiunii intraoculare. Aceste cercetari au fost sustinute de Institutul National al Ochiului, o sectie a Institutului National al Sanatatii.

Tigara de marijuana

Un studiu a demonstrat ca atunci cand marijuana este fumata, sau o alta forma a ingredientului sa active este administrata fie sub forma de pastila sau injectie, scade tensiunea intraoculara. Insa acest efect este valabil pentru o scurta perioada de timp, respective trei pana la patru ore.

Faptul ca efectele nu dureaza decat o scurta perioada de timp este un punct in minus in tratarea glaucomului deoarece acesta trebuie tratat 24 de ore pe zi ceea ce ar insemna ca trebuie sa fumam marijuana de 6 pana la 8 ori pe zi pentru a avea tensiunea intraoculara scazuta pe perioada intregii zile. Din cauza modificarii starii de spirit, sa fumam atat de mult intr-o zi ar insemna sa nu putem conduce sau sa actionam diverse echipamente sau sa funtionam la capacitate maxima.

Scaderea abilitatilor nu este singurul effect negativ al drogului. Tigarile cu marijuana contin sute de compusi care afecteaza plamanii. Studii au aratat ca uzitarea frecventa si in mod regulate a marijuanei, mai ale in doze mari poate afecta concentrarea si memoria pe termen scurt.

Pe masura ce se afla mai multe despre glaucom, s-a ajuns la cocluzia ca tensiunea intraoculara nu este singurul lucru care afecteaza nervul optic. Studii recente au concluzionat ca glaucomul este o boala neurologica similara cu Parkinson sau Alzeimer. Se asemenea exista tot mai multe dovezi ca fluxul redus de sange la nivelul nervului optic poate provoca, de asemenea, daune la pacientii cu glaucoma. Din nefericire marijuana nu doar reduce tensiune intraoculara ci si presiunea singelui la nivelul intregului corp. De unde resulta ca poate afecta fluxul sanguin si la nivelul nervului optic, anuland astfel beneficiul de scadere a tensiunii intraoculare.

Cercetatorii inca analizeaza daca ingredientele active din marijuana pot trata glaucomul insa aceste cercetari sunt de abia la inceput.

In concluzie, in timp ce marijuana reduce tensiunea intraoculara, nu este recomadata in tratarea glaucomului. Medicemantele si operatia sunt petru moment tratamentele recomadate deoarece exista studii care sa demonstreze eficacitatea acestora. Pe  27 iunie 2014, Academia Americana de oftalmologie si-a schimbat punctual de vedere, si nu recomanda utilizarea marijuanei sau a altor produse pe baza de cannabis in tratarea glaucomului.

Vorbiti cu oftalmologul dumneavoastra pentru a afla tratamentul potrivit pentru tipul de glaucoma de care suferiti.

 

 

Scris de David Turbert, impreuna cu : Dayle Kern.

 Revizuit de Dr. J. Kevin McKinney, MD, MPH

Sursa: http://www.geteyesmart.org/eyesmart/living/medical-marijuana-glaucoma-treament.cfm

Ce ar trebui sa stim si noi si pacientii nostri despre protejarea ochilor familiei noastre

EB_WELL_Basicsp64 65 66 68.indd

Cand au fost intrebati daca poarta ochelari de soare la recomandarea oftalmologului sau a optometristului, multi pacienti raspund ca nu fac acest lucru, unii considerandu-l un lux de care nu au nevoie, insa aceeasi pacienti au confirmat faptul ca isi protejeaza pielea cu creme cu factor de protectie.

Consumatorii considera ca razele UV sunt daunatoare pielii insa nu la fel de periculoase pentru tesutul ocular. Ceea ce pacientii nu stiu insa este ca expunerea indelungata la razele UV poate cauza o serie de boli ale ochilor si poate duce chiar si la orbire.

S-a estimat ca mai putin de 10% din consumatori sunt constienti de faptul ca expunerea indelungata la razele UV poate creste riscul de cataracta, aparitiei degenerarii maculare, degradare a retinei, cancer a pleoapei sau a chiului si alte boli oculare.

Aproximativ 23% din populatia SUA nu foloseste niciodata ochelari de soare si doar 6% sunt constienti de importanta protejarii ochilor cu ochelari de soare cu dioptrie sau pentru persoanele care folosesc lentile de contact, cu ochelari de soare fara dioptrie insa de buna calitate.

Ca si optometrist este important sa ne educam pacientii despre pericolul expunerii ochilor la razele UV si este vital sa informam parintii despre faptul ca expunerea cumulativa la razele UV este legata de multe boli oculare.

Spectrumul UV

Spectrumul UV face parte din spectrumul electromagnetic, o clasificare a tuturor energiilor care iradiaza – de la undele radio care au o frecventa mica, si o lungime de unda mai mare, la razele gama care au o lungime de unda mai scurta si o frecventa mai mare si produc nivele de energie periculoase.

Lumina vizibila se afla intre 380 si 760 nm, iar razele UV intre 100 si 380nm. Cu cat lungimile de unda sunt mai scurte cu atat nivelurile de energie produse sunt mai periculoase, si spectrul UV este format din lungimi de unda scurta.

Razele UV sunt impartite in trei categorii, in functie de lungimea de unda: UVA, UVB si UVC

■  Razele UVA au o lungime de unda intre 315 si 380nm. Acest tip de raza UV cauzeaza bronzul pielii. Principiul lentilelor fotocromatice consta in inchiderea materialului sub influenta radiatiilor de tip UVA, si revenirea la starea clara sub efectul temperaturii mediului inconjurator. Acest rezultat este obtinut prin activarea moleculelor de substante fotocromatice incorporate in material.

Razele UVB au lungimi de unda intre 280 si 315 nm si sunt cele care dauneaza cel mai grav tesuturile umane, incluzand ochiul. Acest tip de raza UV cauzeaza arsurile solare si este legat de multe tipuri de cancer de piele incluzand melanomul.

Razele UVC au lungimi de unda intre 100 si 289 nm si sunt daunatoare atat pielii cat si tesutului si structurii  oculare. Totusi marea majoritate a acestor raze sunt absorbite de stratul de ozon ai nu atin suprafata pamantului.

Protejeaza din timp

Chiar daca au nevoie de ochelari cu dioptrie sau nu, copii de toate varsele ar trebui sa poarte ochelari de soare care ofera protectie 100% de razele UVA si UVB. Pentru ca petrec mai mult timp afara, copii sunt mai expusi decat adultii la razele UV. Din acest motiv este important sa protejam ochii copiilor nostri de la varste fragede. EB_January_A14_Fig01

Cristalinul unui adult este matur si poate filtra mai bine, pana la un punct razele UV. Cristalinul unui copil insa nu este capabil de acest lucru, astfel razele UV pot ajunge mult mai usor la retina.

Deoarece efectele cumulative ale razelor UV pot duce la boli oculare mai tarziu in viata, nu este niciodata prea devreme sa protejam ochii copiilor.

Vorbiti cu parintii si explicati-le pericolele razelor UV si importanta protejarii ochilor copiilor lor din timp si cu ochelari de soare de calitate. Amintiti-le parintilor ca ochelarii de soare de jucarie nu ofera protectie impotriva razelor UV si ca acestia pot rani copii daca lentilele nu sunt fabricate din materiale corespunzatoare.

Copii care au nevoie de ochelari cu dioptrie are trebui sa poarte ochelari cu lentile din policarbonat sau Trivex din motive de siguranta. Si au si beneficiul de a absorbi 100% razele UV motiv pentru care nu este necesara adaugarea unui strat protector UV pentru aceste tipuri de lentile. Cat despre colorare, vopselele absorbante vor colora lentilele din policarbonat incepand de la un nivel 2.

Lentilele fotocromatice sunt o alta varianta pentru copii care au nevoie de ochelari de doare cu dioptrii. Ele ofera protectie de razele UV si se si inchid la culoare in contact cu acestea.

Daca parintii au grija sa poarte ohcelari de soare atunci cand ies afara, copii lor vor deprinde acest obicei. Ochelarii de soare cu protectie UVA si UVB trebuies purtati si in zilele insorite dar cat si in zilele innorate.

Lentile de soare

Vopselele absorbante sunt vopsele lichide care atunci cand sunt incalzite se absorb in materialul lentilei. Aceste vopsele sunt nuante fixe si reduc luminozitatea prin reducerea cantitatii de lumina transmisa prin lentile.

Lentilele sunt scufundate in vopsele incalzite, disponibile in multe culori si pot fi aplicate in diferite moduri. Lentilele pot fi colorate complet sau in degrade.

Cu vopselele absorbante, nivelul de saturare al culorii depinde de timpul cat lentila sta scufundata in vopsea dar si de tipul de material al lentilei.

Lentilele de soare cu colorare nivel 3, sunt inchise la culoare, ori in gri sau maro si vor permite penetrarea luminii in proportie de 18%, in timp ce lentilele cu colorare nivel 2 in culori de gri sau maro permit o penetrare a luminii in proportie de 18 – 43%.

Marea majoritate a pacientilor din SUA prefera ochelari de soare cu nivel de colorare 3 pe nuanta de gri, pentru a vedea culorile cat mai natural. Alte tipuri de lentile populare in SUA sunt cele in nunata de maro sau G-15, o combinatie de geri-verde promovata de Ray Ban.

Indiferent de culoare marea majoritate a pacientilor prefera un nivel de colorare 3 insa batranii uneori aleg un nivel de colorare 2, posibil din cauza instalarii cataractei sau o necesitate mai mare de lumina din cauza imbatranirii cristalinului. Lentilele de soare pot fi polarizate sau se poate alege varianta de lentile fotocromatice.

Lentilele polarizate elimina luciul cu ajutorul unui filtru polarizat aliniat care permite trecerea razelor de lumina intr-o singura directie. Lentilele sunt preferate de cei care practica sporturi de apa sau de soferi pentru ca elimina luciul de pe masini si sosea.

Lentilele fotocromatice sunt lentile cu nuantare variabila activata de razele UV. Cand sunt activate, moleculele vopselei isi schimba forma si structura moleculara. Astfel lentilele isi modifica culoarea. Cand radiatia UV este indepartata, moleculele revin la starea initiala.

Parbrizul si geamurile masinii au filtru UV asa ca veti observa ca ochelarii nu se vor inchide la culoare atat de mult precum atunci cand sunteti afara. O modalitate de a rezolva aceasta problema este sa purtati lentile de soare cu prindere magnetica.

Oricare ar fi alegerea voastra in materie de lentile, cea mai buna metoda de a proteja pacientii de bolile oculare asociate cu expunerea la razele UV este sa-i educam despre importanta protejarii vederii  lor si a copiilor lor cu ochelari de soare de buna calitate care blocheaza 100% razele UVA si UVB.

Un articol de JENEAN CARLTON

Sursa: http://www.eyecarebusiness.com/articleviewer.aspx?articleID=109344

poza articol tableteToti am auzit afirmatii de genul: „Am stat in fata calculatoului toata ziua si ma dor ochii!” Dar, chiar este de vina ecranul computerului dvs? (Si daca chiar asa este, care sunt efectele pe termen scurt si lung?) Ar fi intr-adevar mai bine daca am citi de pe pagini de hartie printate toatra ziua?

Da, chiar puteti da vina pe ecranul calculatorului, insa nu in totalitate. Unele din  sfaturile de protejare pe care le veti auzi de aplica atat la utilizarea calculatorului cat si la cititul cartilor.

Oboseala ochilor ca efect al untilizarii calculatorului poarta denumirea de „sindomul privitului la calculator”. Acest termen a aparut acum 20 de ani si descrie o multitudine de simptome precum oboseala ochilor, mancarime sau arsura a ochilor, vedere incetosata si sensibilitatea ochilor la lumina puternica. Persoanele care petrec doua sau mai multe ore la calculator in fiecare zi sunt mai predispuse la dezvoltarea acestui sindorm este parerea Asociatiei Americane de Optometrie.

Pentru marea majoritate a persoanelor, tratarea simptomelor este suficienta – gestionarea pozitiei de lectura, luarea de pauze de odihna si folosirea picaturilor pentru calmarea senzatiei de uscaciune. Senzatia de uscaciune si ochi iritat este asociata cu tulburari ale corneei. In cazul in care folositi picaturile pentru ochi de mai mult de 5-6 ori pe zi si inca simtiti senzatie de uscaciune, recomandam sa va faceti programare la medicul oftalmolog si cu toate acestea nu sunt dovezi ca sunt vatamari cauzate de ecranul de la calculator.

De fapt care sunt cauzele pentru care ni se irita ochii?

Clipitul. In urma studiilor efectuate s-a constatat faptul ca atunci cand citim de pe ecranul calculatorului avem tendinta de a clipi mai rar. „Cand clipim, dispersam filmul lacrimal pe ochi”, spune Mark Rosenfield,  profesor la  State University College of Optometry din New York. Atunci cand clipim mai rar, avem senzatia de ochi uscat si sensibilitate.

O alta diferenta intre ecranul calculatorului si paginile imprimate, este pozitionarea diferita a cuvintelor. Atunci cand citim o carte, privirea se pozitioneaza de sus in jos in timp ce la citirea de pe un monitor, privirea este mereu inainte. Atunci cand privirea merge in jos, o parte mai mare a ochiului este acoperita de pleoapa, iar atunci cand privirea este doar spre inainte, ochiul este mai expus efectului de uscare.  Adunat cu clipirea mai rara, se ajunge la uscarea ochilor. Cititul de pe dispozitive mobile este oarecum asemanator cititului din carte, insa rata de clipire este din nou ingrijoratoare.

Un studiu din 2013 a aratat ca atunci cand subiectii citeau de pe o pagina printata sau de pe un dispozitivde tip Kindle (care este similar paginii printate) timp de mai bine de o ora, clipeau mai des decat atunci cand citeau de pe un dispozitiv cu ecran LCD.  Subiectii de asemenea acuzau oboseala ochilor la citilul de pe LCD fata de pagini printate sau dispozitive de tip Kindle (similar paginii printate).

Distanta:  Nu este nimic surprinzator ca persoanele care citesc de pe telefoane tin dispozitivele mai aproape decat ar tine o revista.  Intr-un studiu din 2011, Rosenfield a descoperit ca o persoana isi citeste mesajele la o distanta de 35,5 cm, o pagina de web la o distanta de 32 cm in timp de o pagina imprimata o citesc de la o distanta de 40 cm.

„Ochiul lucreaza mai mult pentru a citi la o distanta mai mica” spune Rosenfield. Ochiul se misca mai mult ceea ce poate duce la oboseala acestuia.

Iar daca se ajunge la o anumita varsta, focalizarea se face mai greu. Dupa varsta de 40 de ani, persoanele nu mai pot focaliza asa de bine la aproape. Aceasta este perioada in care tineti meniul de la resturant la distanta de un brat.

Alte lucruri de luat in considerare sunt rezolutia, luminozitatea si luciul, spune Alan Hedge, profesor de ergonomica la Cornell University. „Rezolutia printului pe hartie este mai mare decat a ecranului de calculator”. Luminozitatea trebuie modificata in functie de confortul fiecaruia. Cat despre luciu, este mai usor sa citesti o pagina printata sau de pe un e-ink la lumina soarelui.  Insa daca citesti pe intuneric, este mai comod sa citesti de pe un ecran luminat cum ar fi cel al tabletei.

Partea buna la citirul de pe dispozitivele electronice este ca pot fi facute atat de multe ajustari pentru a face experienta citiului cat mai placuta, cum ar fi marirea textului, modificarea luminozitatii ecranului sau chiar marirea spatiului dintre cuvinte. Salz spune ca distanta ideala este de 45 cm.

Salz spune sa ne bazam si pe bunul simt si anume ca atunci cand simtim oboseala sa modificam pozitia ochilor.

Intr-adevar, sfatul este ca atunci cand lucram la calculator sa folosim regula 20-20-20, adica o data la 20 de minute sa ne uitam la o distanta de 20 picioare (6 metri) timp de 20 de secunde.

O scuza buna pentru a ne uita pe geam….

Un articol de Jill U. Adams

Sursa: http://www.washingtonpost.com/national/health-science/how-bad-for-your-eyes-are-computer-screens/2014/01/17/985b90cc-7c98-11e3-93c1-0e888170b723_story.html

O serie de studii au schimbat modul în care se trateaza ambliopia și au oferit o noua speranta pentru pacientii tineri cu aceasta boala.

Grupul de cercetare a bolilor oculare la copii (The Pediatric Eye Disease Investigator Group – PEDIG) a fost infiintat in 1997. O retea finantata de Institutul National Oftalmologic, PEDIG s-a dedicat in facilitarea cercetarii afectiunilor oculare  la copii. Exista mai mult de 100 de site-uri participante cu peste 200 de oftalmologi si optometristi pediatri in retea. Unul dintre cele mai importante subiecte discutate a fost evaluarea si diferitele modalitati de tratare ale ambliopiei. Rezultatele testelor lor au revolutionat tratamentul ambliopiei.

Ambliopia a fost aleasa deoarece este cea mai comuna cauza de pierdere a vederii monoculare la copii. Ambliopia este unilaterala sau rareori bilaterala, reducerea acuitatii vizuale nefiind datorata aspectului structural al ochiului sau a caii vizuale. Marea majoritate a cauzelor ambliopiei includ anziometropia, strabismul sau atunci cand axa vizuala este obstructionata.

Tratamentele standard includ purtarea ochelarilor, obturarea ochiului sanatos si picaturile cu atropina. In trecut pacientii erau tratati prin obturarea permanenta a ochiului sanatos. Lipsa de conformitate cu aceasta practica standard de tratament a reprezentat o problema comuna. Studiile efectuate de PEDIG au cautat sa afle daca si alte alternative de tratament dau rezultate.

Atropina versus Ocluzie

Primul a fost un studiu aleator de atropina versus ocluzie pentru a trata o ambliopie moderata, care a fost definita ca RP1213-Peds-Fig1_300vedere de 20/40 pana la 20/100 la copii intre 3 si 7 ani. Rezulatele au arata ca ambele tratamente au produs imbunatatiri similare ale vederii.

Desi ambele tratamente au fost destul de bine tolerate, tratamentul cu atropina a avut un grad mai mare de acceptabilitate pe chestionarele completate de parinti. Mai multi pacineti din grupul de atropina au avut o reducere in acuitatea vizuala a ochiului sanatos la 6 luni, insa aceste rezultate nu au persistat.

In plus, unii din acesti copii au participat la un studiu pentru a le determina acuitatea vizuala la varsta de 10 ani. Dupa sase luni de tratament fie cu atropina fie prin ocluzie, tratamentul ulterior a fost la latitudinea medicului oftalmolog. Studiul a aratat ca la varsta de 10 ani, imbunatatirea vederii ochiului cu ambliopie s-a mentinut si ca rezultatul a fost similar, indiferent de tratamentul initial.

Administrarea Atropinei

Odata ce primul studiu PEDIG a aratat ca atropina era comparabila cu ocluzia pentru tratamentul ambliopiei, urmatorul studiu a abordat frecventa administrarii atropinei. Cercetatorii PEDIG au efectuat un studiu clinic aleatoriu comparand administrarea zilnica cu administrarea in weekend a atropinei la pacienti cu ambliopie moderata, definita ca vedere 20/40 pana la 20/70 la copii sub 7 ani. Studiul a arata ca aproximativ jumatate din pacientii din ambele grupuri au constatat o imbunatatire a vederii pana la 20/25 sau chiar mai buna decat a ochiului sanatos.

Apoi cei de la PEDIG au cercetat daca administrarea atropinei in weekend ar putea avea beneficii in cazuri severe de ambliopie, definita ca vedere de 20/124 pana la 20/400. Pentru acest studiu, spre deosebire de alte studii ale ambliopiei, subiectii includeau copii cu varste intre 3 si 12 ani. In grupul de copii cu varste intre 3 si 6 ani, subiectii erau impartiti in administrare de atropina in weekend cu purtare de ochelari fara dioptrii si administrare de atropina in weekend cu purtare de ochelari pentru corectarea dioptriilor. Rezultatele au fost similare in ambele cazuri. La grupul de copiii cu varste intre 7 si 12 ani, variantele erau administrarea atropinei in weekend sau ocluzie timp de 2 ore zilnic. Desi rezultatele erau similare in imbunatatirea vederii ochiului cu ambliopie, imbunatatirea a fost seminificativ mai mica fata de grupul cu pacienti mai tineri.

Ocluzia permanenta versus Ocluzia temporara

Reteaua PEDIG a cautat sa cerceteze necesitatea ocluziei permenente. Intr-un studiu efectuat s-a comparat ocluzia permanenta, cu ocluzia timp de o ora pe zi, pana la sase ore pe zi la copii sub 7 ani  cu o vedere intre 20/100 si 20/400. Din fericire pentru pacienti s-a determinat ca ambele protocoale a avut rezultate similare.

Apoi au analizat tratarea ambliopiei moderate, definita ca vedere intre 20/40 si 20/80 pentru a determina daca ocluzia timp de 2 ore pe zi dadea aceleasi rezulate ca ocluzia timp de 6 ore pe zi la copii sub 7 ani. Rezultatele studiului au fost similare pentru ambele protocoale. Aceasta modificare de tratament a avut un impact major asupra familiilor care au probleme la folosirea ocluzoarelor la copii.

Activitati la aproape sau la distanta

La un moment dat, a fost general acceptat ca activitatile la aproape au avut rezultate mai bune decat cele efectuate la distanta atunci cand se foloseste ocluzia in tratamentul ambliopiei. Cercetatorii PEDIG au efectuat un studiu pentru a afla daca acest lucru este adevarat. Copii cu varste intre 3 si 7 ani cu ambliopie care varia intre 20/40 si 20/400 au fost impartiti in activitati la aproape si activitati la distanta utilizand ocluzorul timp de 2 ore pe zi. Rezultatele au fost similare in amblele grupuri.

Corectarea erorilor de refractie

Cercetatorii au fost curiosi sa afle daca doar corectarea cu ajutorul ochelarilor, fara ocluzor, este de ajuns pentru a trata ambliopia anziometropica. Rezultatele au aratat ca o treime din copii cu varste intre 3 si 7 ani cu ambliopie anziometropica, au resimtit o imbunatatire a ambiopiei doar cu ajutorul corectiei erorilor de refractie.

La copiii cu ambliopie moderata, cu vedere intre 20/40 si 20/100, rezultatele au fost mai bune decat la copii cu ambliopie profunda. Acest rezultat a avut un impact major asupra tratamentelor.

Cercetatorii au descoperit ca doar corectia optica a dus la o imbunatatire a vederii pentru pacientii cu ambliopie strabizmic-anziometropica. De altfel, un sfert din copii nici nu au mai necesitat alte tratamente pentru ambliopie.

Copiii mai mari

In general ambliopia a fost considerata o boala care poate fi tratata pana la varsta de aproximativ 9 ani, si daca nu a fost diagnosticata si tratata pana la aceasta varsta, se ajunge la pierderea permanenta a vederii. Cercetatorii PEDIG au afectuat un studiu pe copii cu varste intre 7 si 12 ani pentru a vedea daca tratamentele au vre-un beneficiu. Copiii au fost impartiti intr-un grup care beneficia de corectie a vederii cu ochelari in combinatie cu ocluzie timp de 6 ore pe zi si un grup care beneficia doar de corectie cu ochelari.

In acest grup 53% din copii care au beneficiat de tratamentul combinat au raspuns pozitiv in comparatie cu cei 25% din grupul care a beneficiat doar de utilizarea ochelarilor. In plus, 82% din copii cu varste intre 7 si 12 ani si-au mentinut o crestere a acuitatii vizuale chiar si la un an dupa intreruperea tratamentului.

In grupul de varsta 13-17 ani, participantii au fost impartiti in grupuri care au beneficiat de corectie cu ochelari combinata cu ocluzie de la 2 la 6 ore pe zi si atropina si grupuri care au beneficiat doar de corectie cu ochelari. In aceasta grupa de varsta rezultatele au fost similare, demonstrand ca beneficiile sunt minime la copii mai mari. Studiul a aratat totusi ca exista imbunatatiri ale vederii la copiii care nu au beneficiat in trecut de tratamente.

Dat fiind faptul ca au existat imbunatatiri ale vederii ca urmare a tratamentelor la copii cu varste intre 7 si 12 ani, cercetatorii s-au intrebat daca rezultatele sunt similare in cazul utilizarii ocluzoarelor si a atropinei. Un studiu care compara beneficiile utilizarii ocluzorului timp de 2 ore pe zi si a atropinei doar in weekend pe un grup de copii cu varste intre 7 si 12 ani, cu o ambliopie moderata a demonstrat ca rezultatele sunt similare in ambele cazuri.

Studii viitoareRP1213-Peds-Fig2_200

PEDIG are de asemenea un numar de studii in curs. In curand va exista o continuare dupa 15 ani a studiului care compara olcuzia si folosirea atropinei. Un sudiu curent compara eficacitatea si siguranta folosirii Levodopei orale si a ocluziei cu folosirea unui placebo oral si a ocluziei la copii cu varste intre 7 si 13 ani.

Un altul va evalua eficacitatea cresterii timpului de utilizare a ocluzorului de la 2 la 6 ore pe zi dupa ce acuitatea vizuala s-a atabilizat cu un tratament initial insa ambliopia este inca prezenta.

Aceste studii au revolutionat tratamentul ambliopiei.

Inainte, copiii erau nevoiti sa foloseasca ocluzorul permanent ceea ce era dificil atat pentru ei cat si familiile lor. Astazi insa este posibil sa fie nevoie doar de utilizarea ochelarilor si tratamente curative. Pentru pacientii care necesita tratament, rezultate bune pot fi obtinute doar cu folosirea ocluzorului 2 ore pe zi sau a atropinei in weekend. In plus aceste studii au concluzionat ca pot exista imbunatatiri si la copii pana in 12 ani, dar si la copii mai mari in cazul in care acestia nu ai mai fost tratati in prealabil. Medicii oftalmologi pediatri si familiile pacientilor asteapta cu nerabdare rezultatele studiilor in desfasurare care ar putea avea un impact profund asupra intelegerii ambliopiei.

 

Un articol de Dorothy H. Hendricks, MD, Wilmington, Del.

Sursa: http://www.revophth.com/content/d/pediatric_patient/i/2674/c/45448/

rxpertise_title
Imagini cu The m’eyeFit System furnizate de Essilor

Patronul si singurul vanzator al unui magazin de costume barbatesti m-a salutat la intrarea in magazin. Imi doream un costum care sa imi vina perfect pentru o ocazie speciala. L-am intrebat daca ma poate ajuta sa imi gasesc un costum gri deschis, insa apoi m-am oprit.

Vanzatorul mi-a raspuns: „Incepuseti sa ma intrebati de un costum gri deschis? Sigur va uitati la plasturii de pe ochii mei si va intrebati cum as putea sa va ajut sa va gasiti costumul potrivit daca nu pot vedea cu nici unul din ochi.”

„Ei bine, da la asta ma gandeam” am recunoscut.

„ Conduc acest magazin de 30 de ani, si il cunosc in cel mai mic detaliu. Credeti ca un detaliu minor precum o infiectie oculara m-ar impiedicat sa imi fac treaba? Am experienta necesara si in plus costumele pe care le avem in magazin sunt in masuri standard”

M-am scuzat si am gasit un atelier care facea costume pe comanda, iar rezultatul final mi s-a potrivit la perfectie.

In exemplul de mai sus eu eram clientul tipic, la fel ca multi dintre clientii pe care ii gasim in cabinetele de optica. Pacientii vor sa vada cat mai bine posibil, si presupun ca acest lucru este valabil doar pentru ca doctorul le-a dat o reteta. In trecut aveam lentile care erau echivalentul costumelor cu masuri standard.  Tehnologia nu ne permitea sa individualizam sau sa „croim” lentilele pentru a satisface nevoile pacientilor nostri. Si totusi in zilele noastre, strungurile digitale si computerele permit laboratoarelor sa produca lentile digitale cu dioptriile prescrise, chiar daca lentilele au inclinatie (unghi pantoscopic)  sau exista o curbura a ramei, care schimba atat puterea lor de refractie cat si efectul prismatic. De asemenea ele sunt curbate pentru a minimiza mai precis aberatiile periferice.

Pentru a realiza lentile individualizate cu performante superioare, pe langa masurarea distantei interpupilare si a inaltimii segmentului inferior trebuiesc facute masuratori de pozitie. Unele lentile necesita si masuratori biometrice precum distanta vertex si distanta dintre lentila si centrul de rotatie al ochiului. Alte lentile au valori standardizate pentru a inlocui acele masuratori pe care optometristul nu le-a efectuat. Aceste modele de lentile utilizeaza valori medii pentru calculatia finala a curburii lentilei. Un factor necunoscut este sensibilitatea fiecarui pacient. De exemplu un astigmatism de o dioptrie marginala nu este acceptata la nivel universal, insa un astigmatism marginal de 0,01, 0,06 sau chiar 0,25 ar putea trece neobservata in functie de toleranta fiecarui pacient.  Urmarind cu atentie rezultatele fiecarui pacient, un optometrist va capata experienta in a potrivi modelele de lentile individualizate si metodele de masurare necesare pentru nevoile pacientilor lor. Printre valorile care sunt necesare pentru calcularea curburii lentilei se regasesc distanta vertex, unghiul pantoscopic, curbura ramei si distanta dintre lentila si centrul de rotatie al ochiului.

INTRUMENTE DE MASURAT

Masuratorile individuale, fie ca sunt facute cu dispozitive portabile sau cu un sistem electronic de masurare,  sunt necesare pentru a obtine cele mai bune performante de la lentilele proiectate si fabricate digital. Exista o serie de instrumente pentru a va ajuta sa luati masuratorile necesare, ele variind de la unele foarte simple si ieftine pana la unele complexe si scumpe in acelasi timp. Cele mai simple intrumente sunt usor de utilizat. Cele mai complexe necesita putina pregatire insa ofera posibilitatea de a impresiona clientul. Trebuie sa intelegeti ca acest aspect poate fi foarte important pentru pacient.

INCLINAREA SI CURBURA CREAZA ERORI

Incercati sa fixati cu o clema o lentila sferica de  -6.00 intr-un dioptrometru pentru a-i verifica dioptria, apoi inlaturati clema si inclinati lentila spre dumneavoastra pentru a-i oferi un unghi pantoscopic, si verificati din nou dioptria. Veti descoperi ca acum lentila are o putere sfero-cilindrica cu un ax de aproximativ 180. Acelasi efect  are loc atunci cand un pacient este masurat iar apoi i se monteaza lentile care au unghi pantoscopic si curbura. Cand lentilele sunt masurate cu dioptometrul, puterea acestora este corecta insa in momentul in care ochelarii sunt purtati ei nu ofera nici puterea dorita de medic si nici cea de care pacientul are nevoie.

Inclinarea pantoscopica este necesara deoarece ochii nostri nu sunt fixati permanent intr-o pozitie. Aceasta inclinare ne permite sa ne uitam in jos, pentru munca de apropae si stotusi sa nu avem o imagine distorsionata. Curbura este uneori folosita din motive cosmetice, pentru a limita interferentele luminii vizibile si UV din lateral sau pentru a reduce reflexiile deranjante ale lentilei din cauza unor surse de lumina localizate in spatele pacientilor. Schimbarea inclinatiei sau a curburii modifica performantele oricarei lentile oftalmice insa tehnologia digitala ne ajuta sa compensam aceste modificari.

COMPENSAREA DIOPTRIILOR PRESCRISE

Daca la o lentila de -6.00 dioptrii se adauga +2.50, si este montata pe o rama cu unghi pantoscopic de 9 grade si o curbura a ramei de 5 grade, atunci lentila compensata va arata in felul urmator: -5,50-0,41 x 074 si cu +2,14. Cand aceasta lentila va avea o inclinatie de 9 grade si o curbura de 5 grade, puterea lentilei va fi de -6,00 cu +2,50 exact asa cum a prescris doctorul. Inainte ca lentilele sa poata fi produse pe strunguri digitale, nu era nici practic si nici economic sa furnizezi aceste rafinari ale puterii prin centrul lentilei.

VEDEREA CAND MISCAM OCHII

Cand un pacient se uita in alta directie decat centrul lentilei, apare denaturarea imaginii. Pana la aparitia strungurilor digitale care pot taia curbe complexe, cele mai bune alternative erau lentilele asferice turnate sau cele atorice. Acestea doar aproximau nevoile pacientilor deoarece erau realizate cu curbe periferice sferice, sau erau turnate in matrite cu curbe complexe, calculate pentru pozitii medii de purtare.

Lentilele digitale de astăzi pot fi individualizate sau adaptate pentru performanță îmbunătățită, atât pentru vederea drept înainte și pentru vederea departe de centrul lentilei. Pentru a face acest lucru, trebuie să fie luate măsurători. Dacă nu luați aceste măsurători, laboratorul tău devine ca vanzatorul care avea ambii ochi acopiriti.

DISTANTA VERTEX REFRACTANTA

Prima masuratoare necesara este distanta vertex refractanta. Proiectantii lentilelor presupun o distanta vertex refractanta, iar producatorul trebuie sa va faca cunoscuta aceasta dinstanta. Spre exemplu lentilele PureSite Digital de la Diversified Ophthalmics au o distata refractanta de 13.5 mm. Daca doriti ca pacientul dvs sa aiba lentile Pure Site Digital trebuie ca refractarea sa fie facuta la 13.5 mm. Cand comandati lentila la laborator,  daca nu indicati distanta vertex , lentilele vor fi produse folosind specificatiile proiectantului. Chiar daca refractarea .se face la distanta vertex recomandata (sau daca furnizati distanta vertex refractanta) trebuie sa furnizati si distanta vertex a ochelarului atunci cand faceti comanda.

CURBURA

Curbura reprezinta unghiul dintre linia privirii si tangenta pe lentila cand aceasta este rotita in jurul axului vertical. Aceasta modifica puterea dioptrica si efectul prismatic al lentilei dar poate sa mareasca si distanta interpupilara. Curbura poate fi masurata corect dupa o diagrama. Unghiul de curbura poate fi masurat in laborator daca se trimite si rama o data cu comanda. Este recomandat sa furnizati laboratorului valoarea unghiului de curbura atunci cand plasati comanda.

Unghiul de curbura trebuie verificat inainte ca ochelarii sa fie dati pacientului.Daca unghiul de curbura este altul decat cel specificat pe reteta, lentila nu isi va indeplini sarcina optim. Majoritatea laboratoarelor isi dau silinta sa restituie ramele cu unghiul de curbura specificat, dupa montajul lentilelor insa acest lucru nu este mereu posibil. Trebuie avuta grija sa se foloseasca rame care sa permita lentile care sunt neobisnuit de plate sau care au un unghi de curbura foarte ascutit. Daca nu, unghiul de curbura care arata bine cu lentilele fara dioptrii, va arata ciudat din punct de vedere estetic, cu noile lentile.

Designul lentilelor individualizate de obicei compenseaza in calculele lor prisma de curbura indusa. Daca nu sunteti sigur, intrebati reprezentantii laboratorului daca acest lucru se face pentru modelele utilizate de dvs. Distanta interpupilara marita care rezulta din curbura ramei este frecvent ignorata daca nu se specifica faptul ca se doreste aceasta compensare.

UNGHIUL PANTOSCOPIC

Unghiul pantoscopic reprezinta unghiul vertical care se formeaza intre linia privirii si tangenta lentilei, cand linia privirii este la nivel iar capul pacientului se afla in pozitia sa naturala (fig 1 si 1A).

fig1
Chiar daca unghiul pantoscopic nu afecteaza distanta interpupilara, el afecteaza puterea dioptrica a lentilelor. Distanta interpupilara la aproape se modifica,devenind mai mare cand unghiul pantoscopic creste.

Pentru a masura cu precizie unghiul pantoscopic, linia privirii trebuie sa fie la nivel. Rugati pacientul sa se priveasca intr-o oglinda verticala(fig 1B ). Atata timp cat pacientul se priveste in ochi in aceasta pozitie, linia privirii sale la fi la nivel.  In timpul masuratorii, linia privirii trebuie sa fie la nivel iar capul sa fie in pozitia sa naturala pentru ca aceasta sa fie corecta. Pacientii presupun ca trebuie sa aiba barbia cat mai ridicata in timpul masuratori insa aceasta miscare nu va face decat sa modifice negativ rezultatele.

DISTANTA VERTEX

Distanta vertex este distanta dinte lentila si apexul corneei. Din motive practice aceasta distanta este masurata de la lentilele fara dioptrii, cu care vine rama, asa ca rezulta o diferenta minora cand sunt montate lentilele cu dioptrie. O problema mai mare este masurarea traditionala din lateral cu regula distantei interpupilare, care creaza o eroare paralactica de pana la 1,5 mm intre valoarea masurata si cea efectiva. Puteti masura distanta vertex cu o lampa cu fanta care are o scala de masurare, sau puteti folosi un distometru in cazul in care aparatura folosita nu are si optiunea de masurare a distantei vertex pentru ambii ochi.

CENTRUL DE ROTATIE

Centrul de rotatie al unei mingi de tenis care ruleaza pe podea este punctul in jurul caruia mingea se roteste. Este usor sa ne imaginam cum ochiul se roteste in jurul unui asfel de punct, totusi ochiul uman nu are un centru de rotatie fix. „Globul ocular seamana cu o minge intr-un buzunar cu grasime a carui pozitie este controlata de tendoane musculare care trag de acesta in sase directii. ”

DISTANTA DINTRE LENTILA OCHELARULUI SI CENTRUL DE ROTATIEfig2

Aceasta este suma dintre distanta vertex si distanta de la apexul corneei pana la centrul de rotatie. Fig 2. Aceasta distanta este folosita pentru a determina mai cea mai buna curbura pentru vizualizarea departe de centrul optic al lentilei. Pentru sistemele de măsurare mai puțin complicate, se alege o distanta medie de la centrul de rotație la apexul corneei la care se adauga distanta vertex masurata. La unele tipuri de lentile, se presupune o eroare de refractie axiala, si o distanta marita fata de centrul rotație pentru persoanele cu miopie. Pentru aparaturi mai complexe, amplasarea centrului de rotație este masurata la un anumit unghi de vedere periferică, si acea locatie este, probabil, folosita pentru toate unghiurile de vizualizare pentru cele mai multe modele de lentile.

VERIFICAREA REZULTATELOR MASURATORILOR

Este usor sa gasiti si sa mercati punctele de referinta atat pentru distanta cat si pentru aproape. Daca marcati cu rosu punctele de referinta pentru distanta pe lentilele fara dioptrii si rugati pacientul sa isi priveasca ochiul drept (acoperind ochiul stang) intr-o oglinda verticala paralela cu fata sa, si cu capul in pozitia sa naturala,apoi  sa repete si cu celalalt ochi. Daca pacientul priveste direct prin punctele rosii, inseamna ca ati localizat corect punctele de referinta la distanta. Daca pacientul nu priveste cu ambii ochi prin punctele rosii, rugati-l sa miste putin privirea catre stanga si catre dreapta. Daca punctele nu pot fi aliniate corect, trebuie sa repetati masuratorile.
Pentru a verifica punctele de referinta la aproape, marcati-le cu un punct rosu. Acoperiti ochiul stang al pacientului si rugati-l sa isi miste capul pana priveste prin punctul rosul o litera din materialul pe care il citeste, apoi repetati pentru celalat ochi. Rama trebuie sa fie reglata pentru un astfel de test iar materialul citit si capul pacientului nu trebuie sa sa miste in timpul testului. Daca pacientul nu priveste prin punctele rosii cu ambii ochi, modificati unghiul pantoscopic sau distanta materialului citit. Daca punctele nu pot fi aliniate corect, repetati masuratorile.

CONCLUZII

Lentile care sa fie adaptate pentru anatomia pacientului dar care sa se potriveasca si ramei, ofera o vedere mai buna si confort. Aceste lentile „individualizate ” sau „personalizate” nu pot da rezultate daca nu sunt facute masuratori. Daca nu furnizati laboratoarelor masuratorile, atunci acestea vor folosi parametri standard. Daca puteti masura distanta interpupilara, atunci puteti folosi si cele mai de baza instrumente de masura si pe cele mai sofidticate. In oricare din cazuri , rezulatele vor fi mai bune decat daca va bazati pe niste parametri standard pentru pacientul dvs.

 

Un articol de Palmer R. Cook, OD

Sursa: http://www.2020mag.com/l-and-t/45387/

De ce sa pui pe o rama fabuloasa, o lentila simpla, transparenta cand poti adauga valoare cu o lentila care scoate in evidenta perechea de ochelari. Iata cateva sugestii de lentile cu stil.

eb_november_a09_fig01

Ochelarii sunt atat un mod de exprimare a creativitatii cat si un intrument medical. Insa creativitatea nu trebuie sa se rezume doar la rame. Cand sunt concepute de o minte cu imaginatie  si sunt facute cu tehnici de finisare contemporante, lentillele pot fi la fel de deosebite precum ramele.

Ralph Kent sales manager la Luzerne Optical Laboratories in Wilkes-Barre, PA spunea: „Nu e de mirare ca primii opticieni erau si bijutieri.  Ei prezentau ochelarii ca pe o bijuterie si puneau accent pe precizia cu care fabricau produsul. Cu toate optiunile disponibile azi pentru pacient, lentilele sunt inca realizate manual. ”

Design-ul premium al lentilelor

Indiferent de cat de luxos arata ochelarii, daca nu poti vedea prin ei in mod corespunzator, nici un accesoriu nu va face diferenta. In acest caz tehnologia contemporana a lentilelor are un impact imens, si acesta ar trebui sa fie punctul de plecare in crearea lentilelor de lux.

Lentilele digitale si cele cu o forma neregulata ofera solutii vizuale care pana acum erau o raritate. Desi termenul de ochelari de lux poate include intregul pachet cu stil, vanzarile de lux ar trebui sa inceapa cu tehnologia din spatele acestei viziuni.

Tracy Mast, de la Smoke Vision Care isi abordeaza clientii astfel: „Iti doresti o pereche de lentile de baza, simple sau lentile sculptate cu un cutit cu varf de diamant, personalizate pentru nevoile tale?” Apoi le povestesc despre culori misto si fatete: `Nu este doar indraznet si inovativ, este si cel mai bun pentru vederea ta, ” spune Mast. „Pentru mine asta inseamna lux: sa ai totul”. Iar daca pacientul este mai rezervat, incearca niste modele mai simple si pune accentul pe tehnologie.

Accesorii de lux

Pentru optometristii si pacientii cu o imaginatie creativa si dorinta de a produce lentile spectaculoase, posibilitatile sunt nelimitate.

Fatetele: Ca si fetelete unei oglinzi extravagante, acestea sunt muchii slefuite la unghi care aduc un plus de stil. Acestea pot fi colorate sau nu. Fatetele insa nu sunt doar pentru rame pe surub sau capse.

eb_november_a09_fig02

Orice este posibil cu o lentila cu forma personalizata, nuante in degrade si cristale aplicate. Tratamente ale marginilor fac ca acestea sa iasa si mai mult in evidenta. Fotografie furnizata de Central Eyeworks din Phoenix

eb_november_a09_fig03

Acesta este un exemplu de tatuare a lentilei – un proces similar cu tatuajul pe piele – pentru a imita textura de pe rama, are de asemenea o nuanta in degrade pe diagonala si cristale.  Fotografie furnizata de Central Eyeworks in Phoenix

Picture1

Smoke Vision Care in Michigan a creat acesti ochelari cu forme personalizate a lentilelor si fatete

 

eb_november_a09_fig07

Si ramele intregi pot avea lentile spectaculoase. Acesta este un exemplu de lentile cu scobitura cu cristale aplicate, pentru a completa modelul ramei.  Fotografie furnizata de Spectacle Shoppe din Minnesota

  „Oamenii cred ca daca ai o rama intreaga, va trebui sa te multumesti cu o lentila simpla” spune Charlie Blankenship, de la Spectacle Shoppe. „Eu insa am montat pe rame intregi, lentile cu fatete si arata foarte bine ”

Culori si nunante: Nuante mai accentuate sau mai slabe, lentile colorate complet sau in degrade, toate acestea sunt posibile si aduc un plus de stil lentilelor de interior. Pentru o nunatare deosebita, incercati un degrade diferit de cel orizontal, obisnuit. Alegeti un degrade care incepe dinspre exterior spre interior, sau chiar unul pe diagonala.

Tatuajul lentilelor: Tatuarea lentilelor este un proces asemanator cu tatuarea pe piele si este posibil datorita dezvoltarii echipamentelor de perforare. Procesul presupune perforarea superficiala (poate un milimetru) a lentilei pe tiparul sau modelul ales. Dupa aceea se adauga culoare cu ajutorul unui stilou.

Forme: Formele personalizare se potrivesc perfect pentru ramele pe surub sau capse sau cele pe fir. Personalizarea poate fi simpla si subtila dar si mai complexa, totul depinde de dorintele pacientului.

Tommy Libert, proprietarul Central Eyeworks din Phoenix spunea: „Nu folosesc niciodata forma lentilei care vine cu rama (pentru ramele pe surub)”. El discuta cu pacientii pentru a crea forma pe care acestia si-o doresc.

Pietre pretioase: Un accesoriu care aduce un plus de lux lentilelor sunt pietrele pretioase sau cristalele. Acestea ajuta opticienii sa adauge stralucire, culoare si stil oricarei lentile.

Tratamente ale muchiilor: Vopsirea si alte tratamente ale acestora nu doar vor aduce un plus de stil lentilelor montate pe surub sau capse, ci vor ajuta la camuflarea muchiilor groase.

Orice laborator poate produce lentilele de mai sus, depinde doar de echipamentele pe care le au la dispozitie si nivelul de calificare.

Piata lentilelor

Piata lentilelor a cunoscut o crestere a vanzarilor in ultimii doi ani, iar o parte importanta a acestei cresteri se datoreaza cresterii preturilor ca urmare a raspandirii lentilelor cu design premium.

 

$10.85 mld — vanzari totale

14.3% — crestere fata de 2011

50% — din consumatorii intervievati „probabil” vor cheltui mai multi bani pe lentile premium

17% — din consumatorii intervievati „foarte probabil” vor face același lucru

Sursa: Studiu efectuat de The Vision Council, mai 2013

eb_november_a09_fig04
Un exemplu de tratament al muchiilor care poate fi folosit pentru a camufla muchiile groase. Fotografie furnizata de  Luzerne Optical Laboratories

Tratamente anti-reflex

Nu ignorati stratul anti-reflex cand prescrieti lentile de lux. Bineinteles ca tratamentele anti-reflex trebuie prescrise oricarui tip de lentila, pentru beneficiile vizuale. Beneficiile estetice sunt si ele un aspect importat. Insa nu toate straturile anti-reflex sunt create la fel.

Iata doua beneficii aduse de tratamentele anti-reflex:

O mai buna calitate a tratamentului face lentilele mai rezistente la murdarie, praf, pete, apa, si zgarieturi.

Azi, tratamentele anti-reflex de ultima generatie ne protejeaza de razele UV si de lumina albastra, ceea ce ne ajuta ca ochii sa nu mai oboseasca.

Un articol de Susan Tarrant

Eyecare Business, Volume: Numarul din noiembrie 2013, paginile: 62,63,65.

Sursa: http://www.eyecarebusiness.com/articleviewer.aspx?articleID=109089

Unele subiecte din optica sunt dificil de inteles si chiar pot parea misterioase. Astigmatismul este unul din aceste subiecte, deoarece factorii care determina acest viciu de refractie dar si metodele de corectare sunt complexe si necesita mult timp si efort pentru a le intelege complet.

Acest articol prezinta elementele de baza ale astigmatismului, simptomele pe care pacientii cu astigmatism le resimt dar si modalitatile de corectare a acestui viciu de refractie.

Astigmatismul nu este o boala, este o eroare de refractie cauzata de probleme de focalizare. Poate fi prezenta inca de la o varsta foarte frageda sau se poate dezvolta in copilarie insa poate aparea si dupa o accidentare oculara, boli de ochi, sau interventii chirurgicale.

Aproximativ 33% din populatia SUA are un anumit grad de astigmatism si 70% din retetele prescrise in SUA includ corectie pentru astigmatism.

Picture2

 

LA PRIMA VEDERE

In cele mai multe cazuri astigmatismul este cauzat de forma elipsoida a corneei spre deosebire de forma normala sferica a acesteia. Mai rar acesta se datoreaza unei forme neregulate ale cristalinului, unei anomalii pe suprafata corneii cum ar fi o cicatrice corneana.

La vederea normala, forma sferica a corneei permite luminii sa intre in ochi si sa formeze un singur punct focal pe retina. Cu astigmatism, lumina intra in ochi si formeaza mai multe puncte focale si din cauza astora pacientii cu astigmatism au probleme de vedere incetosata.

Picture1

Pacientii cu astigmatism necorectat vad obiectele la fel de neclar ca in imaginea din stanga in timp ce pacientii cu vedere normala vad obiectele ca in imaginea din dreapta.

TIPURI SI TRATAMENTE

■  Astigmatismul regulat: este cea mai comuna forma de astigmatism si este cauzata de forma elipsoidala a corneei. Din cauza acestei forme, raza de curbura a corneei nu este egala in toate directiile de unde rezulta astigmatismul.

La astigmatismul regulat, meridianele principale ale corneei sunt perpendiculare unul pe cealalt.  Astigmatismul regulat poate fi corectat cu lentile sfero-cilindrice (lentile care includ dioptrie sferica, dioptrie cilindrica si ax), lentile de contact sferice rigide, lentile de contact torice rigide, lentile de contact torice moi si LASIK sau alte tipuri de chirurgie refractiva. Mai mult, pentru corectarea astigmatismului,  lentile torice intra-oculare pot fi implantate in timpul operatiei de cataracta.

Ce vad pacientii

Astigmatismul face ca pacientii sa aiba o vedere neplacuta, incetosata la toate distantele. Cu cat forma corneei este mai neregulata, cu atat imaginea perceputa de pacient va fi mai neclara.

Cum este sa aveti vedere incetosata? Incetosarea vederii nu este acelasi lucru cu diplopia sau vedere dubla. La vederea incetosata, obiectele nu au conturul bine definit, ci este neclar. Persoanele cu astigmatism necorectat realizeaza ca vehiculul din sens opus este o masina insa forma masinii este neclara. Acelasi lucru se intampla cand incearca sa citeasca semnele de circulatie. Ei vor vedea semnele de circulatie si vor vedea ca sunt cuvinte scrise pe ele insa nu vor putea sa citeasca cu exactitate cuvintele deoarece literele vor aparea neclare si distorsionate.

■  Astigmatismul neregulat: poate fi cauzat de diverse neregularitati ale corneei, cicatrici rezultate in urma unor  traumatisme, unele tiprui de interventii chirurgicale  sau de la keratoconus, o boala care determina subtierea progresiva a corneei. Nereguli ale suprafetei superioare a corneei pot fi detectate cu un Keratometru sau cu un topograf cornean.

Ochelarii nu vor corecta pe deplin artigmatismul neregulat, insa lentilele de contact rigide sunt in general recomandate.

Un alt tip de astigmatism se datoreaza unor anomalii la nivelul cristalinului. Acest tip de astigmatism este cauzat de deformari majore, luxatii sau subluxatii ale acestei lentile. Subluxatia este atunci cand cristalinul este descentrat, adesea ca rezultat al unor traumatisme ale ochiului, care perturba fibrele care tin lentile in loc. Desi descentrat, cristalinul ramane vizibil prin pupila.

Acest tip de astigmatism poate fi corectat cu ochelari, lentile de contact si daca este necesar prin indepartarea cristalinului.

RETETE PENTRU ASTIGMATISM

■  Lentile sfero-cilindrice. Lentilele oftalmice sunt impartite in doua categorii, lentile sferice si lentile cilindrice. Lentilele sferice au o singura putere dioptrica si creaza un singur punct focal. Au aceeasi putere pe toate meridianele lentilei si o singura raza de curbura. Lentilele sferice corecteaza miopia, hipermetropia insa nu corecteaza astigmatismul.

O suprafata cilindrica este cea care are laturile orizontale drepte si marginile verticale rotunde, exact ca forma cilindrica a unei conserve. Lentilele cilindrice nu au deloc putere dioptrica intr-una din directii si putere maxima pe directia perpendiculara. Suprafata cilindrului fara putere dioptrica este mentionata ca ax. Astigmatismul este corectat cu lentile care au componenta cilindrica.

La lentilele sfero-cilindrice (includ putere dioptrica atat sferica, cat si cilindrica si ax) suprafata frontala este sferica si cea din spate este cilindrica. Aceasta combinatie este prescrisa pentru corectarea astigmatismului. Puterea sferica este localizata de-a lungul axului si puterea sferica si cilindrica, combinate sunt perpendiculare pe ax.

Simptome

Pacientii cu astigmatism adesea semnaleaza oboseala oculara, dureri de cap, migrene, spasme ale pleoapei – mai ales dupa o perioada mai indelungata de condus, citit, sau utilizarea calculatorului. Mijirea ochilor este un simptom foarte des intalnit la astigmatism. Pacientii mijesc ochii pentru ca datorita deschizaturii dintre pleoape care acum este mai mica, lumina se refracta mai bine, insa acest efect este doar temporar.

eb_september_a12_fig5

La vederea normala, lumina patrunde in ochi si se focalizeaza intr-un singur punct. Cu astigmatism insa, lumina se focalizeaza in mai multe puncte

Lentilele sfero-cilindrice sunt lentile torice ale caror puteri variaza de-a lungul meridianelor. Este ca si cum ai suprapune o lentila sferica si una cilindrica care nu are putere dioptrica intr-o directie si are putere cilindrica in cealalta directie.

Retetele pentru corectarea astigmatismului includ dioptrii sferice, cilindrice si ax. Axul indica meridianul pe care se gaseste puterea dioptrica si este denumita cu numere de la 1 la 180; puterea dioptrica a cilindrului se afla la 90 de grade fata de ax.

Iata un exemplu de reteta menita sa corecteze astigmatismul:

OD -.50 -1.00 × 180
OS -.50 -2.00 × 175

In acest exmplu, componenta sferica a lentilei drepte (OD) este -.50, de unde rezulta ca pacientul are o miopie usoara. Corectia cilindrica indicata pe reteta este -1.00 ceea ce inseamna ca pacientul are astigmatism la ochiul drept. Pentru a determina puterea dioptrica a cilindrului, care se afla la 90 de grade fata de ax trebuie sa combinam puterile sferice si cilindrice, si iata si formula noastra:

-.50 · (-1.00) + -1.50

In exemplul nostru, lentila dreapta are o putere de  -.50 la ax 180 si -1.50 (sfera combinata cu cilindru) la axul de 90º.

In acelasi exemplu, lentile stanga (OS) indica faptul ca pacientul necesita o putere sferica de -.50 pentru miopie si un cilindru de -2.00 pentru corectia astigmatismului, cu o putere combinata de -2.50.

Deoarece corectia cilindrica pentru lentila stanga (-2.00) este mai mare decat cilindrul pentru lentila dreapta (-1.00) putem presupune ca vederea necorectata a pacientului este mai incetosata la ochiul drept decat la ochiul stang.

Transpunerea: retetele pot fi scrise cu cilindri cu plus sau cu minus, depinzand de echipamentele folosite de doctor. Optometristii tind sa utilizeze cilindrul cu minus iar oftalmologii pe cel cu plus.

Cand este vorba de fabricarea lentilelor, marea majoritatea laboratoarelor folosesc cilindrul cu minus. Asta inseamna ca aptitudinea de a transpune retetele din cilindru cu plus in cilindru cu minus este o indemanare comuna si necesara.

Opticienii sunt adesea nevoiti sa transpuna si ei retetele. Nu are importanta tipul de corectie cilindrica atata timp cat vederea prin lentilele rezultate este corectata in aceeasi maniera.

eb_september_a12_fig6

Un ochi normal (stanga) vs. Un ochi cu astigmatism (dreapta)

Iata pasii necesari pentru transpunerea puterii cilindrice:

 1. Adunati algebric puterea sferica si cea cilindrica pentru a determina o noua putere sferica.
 2. Pastrati puterea cilindrica insa schimbati semnul cilindrului in minus
 3. Schimbati axul cu 90 de grade

Exemplu de transpunere :

-1.00 +3.00 × 045

 1. Adunati algebric puterea sferica si cea cilindrica pentru a determina o noua putere sferica. (-1.00) + (+3.00) = +2.00
 2. Pastrati puterea cilindrica insa schimbati semnul cilindrului in minus -3.00
 3. Schimbati axul cu 90 de grade deci 135

Pentru ca axul este 045, trebuie sa adunam 90 pentru a ajunge la noul ax, 135, (045 + 90 = 135).

Daca axul original ar fi mai mare de 90 de grade, atunci am scadea 90 pentru a determina noul ax. Reteta finala transpusa in cilindru cu minus este +2.00 -3.00 x 135.

Astigmatismul este o zona a opticii foarte complexa si confuza. Pacientii vor pune in mod obijnuit intebari despre problemele lor de vedere, mai ales odata ce consultul oftalmologic a luat sfarsit, pentru a intelege mai bine diagnosticul. Intelegand mai bine astigmatismul, ce cauzeaza acest viciu de refractie si cum poate fi corectat cu ochelari sau alte metode, va ajuta profesionistii din domeniul opticii in comunicarea cu pacientii.

Un articol de Jenean Carlton, BA, ABOC, NCLC

Sursa http://www.eyecarebusiness.com/articleviewer.aspx?articleID=108840

Tinerii din ziua de azi exploreaza, sunt din ce in ce mai activi. In acest context perechea potrivita de ochelari de vedere sau de soare devine esentiala pentru a-i mentine angrenati la maximum.eb_august_a09_fig01 bis

Copii sunt activi prin natura lor, insa in ziua de azi ei se implica din ce in ce mai mult in sporturi de echipa, activitati extracuriculare, de la arte martiale, la ciclism sau skateboarding. Conform unor studii SFIA (Sports and Fitness Industry Association) peste 50% din generatia Z  (copiii intre 6 si 12 ani) ia parte la sporturi de echipa si activitati in aer liber.

Acest grup activ de copii trebuie echipat cu tot felul de unelte si echipamente, inclusiv cu ochelari potriviti pentru activitatile lor.

Mary Lou French, Optometrist la French & Associates in Orland Park spunea:’’ Eu mereu recomand ochelari pentru sport si ochelari de soare pacientilor nostri copii. Azi produsele disponibile sunt mult mai atractive, mult mai colorate. In plus putem comanda rame in culorile echipelor din care fac parte.’’

Rata sporturilor de echipa la copii este in continua crestere. Cheltuielile anuale estimate pentru sporturile de echipa in scoli sunt mai mari decat in anii trecuti conform unui raport efectuat de SFIA.

Unii opticieni incearca sa se alinieze la acest trend, vanzand ochelari pentru sport si ochelari de soare  pacientilor tineri si activi. Parintii cheltuie 1000 $-2000 $ pe echipamente de lacrosse pentru copii lor asa ca de ce nu ar cheltui si 500$ – 600$ pe doua perechi de ochelari pentru copilul lor activ. Julie Bart, Optician pentru The Glasses Menagerie, spune: „Mereu le spun pacientilor mei ca orice parte a corpului lor poate fi inlocuita, mai putin ochii”.

A doua pereche devine o necesitateeb_august_a09_fig02

In timp ce unii copii intra in magazinele de specialitate, doar pentru ochelari pentru sport sau de soare, cei mai multi se afla acolo pentru corectia unor probleme de vedere. Tinand cont ca mai mult de 50% din copii cu varste intre 6 si 12 ani practica sporturi sau activitati in aer liber, pot fi recomandati cu succes ochelarii destinati sportului, pentru a doua pereche.

Expunerea ochelarilor

Cum comercializeaza optometristii ramele destinate activitatilor sportive? La Centrul de Optica din Burlington, Gary King are in magazin un display cu 4 polite pe care sunt asezati ochelarii, cu un panou mare deasupra pe care scrie „pentru copii”. Si in vitrina are expuse mereu 10-12 perechi de ochelari frumos colorati, pentru copii.

La French & Associates, ochelarii de soare fara dioptrii si cei pentru sport, destinati copiilor, sunt asezati in mijlocul magazinului, la nivelul ochilor lor. Ramele sunt colorate pentru a atrage atentia, iar copii le pot lua si proba ei insisi.

Optometristii sunt de acord ca cea mai buna modalitate de a vinde o a doua pereche de ochelari este de a-i educa pe parinti asupra importantei protectiei adecvate a ochilor copiilor lor.eb_august_a09_fig05

„Incercam sa educam parintii atat despre importanta protejarii ochilor cat si despre filtrarea razelor UV deoarece multi parinti nu isi dau seama de efectele negative ale soarelui, care sunt ireversibile.’’ Spunea Gary King, proprietar al The Optical Center din Burlington. „Parintii pot fi reticenti din cauza pretului, tocmai de aceea trebuie sa lucram la educatie.”

Educarea pacientilor a avut efecte vizibile pentru The Glasses Menagerie, unde sa vinzi o a doua pereche, care de obicei este o pereche de ochelari de sport sau pentru activitati in aer liber, este ceva normal. Motivul principal pentru nevoia unei a doua perechi este ca copii rup mult mai des decat adultii o preche de ochelari.

„Mai mult de 80% din copii care cumpara ochelari de la noi, isi achizitioneaza si o a doua pereche, si in genereal cea dea doua pereche este pentru activitati sportive sau in aer liber” spunea Julie Bart.eb_august_a09_fig04

Unii opticieni recurg la strategii de discount pentru a creste vanzarile pentru cea de-a doua pereche. La French & Associates, pacientii care achizitioneaza o a doua pereche, primesc rama gratuit. „Ramele sunt gratuite indiferent de pretul acestora, se platesc doar lentilele. Toata lumea isi doreste discounturi, si prin aceasta metoda promovam vanzarea celei de-a doua perechi. Functioneaza foarte bine, la adulti pentru ochelari de soare iar la copii pentru ochelari destinati activitatilor sportive, ” spune French.

In marea majoritate a cazurilor, parintii isi doresc si au nevoie pentru copii lor de o a doua pereche de ochelari destinata sportului. In unele cazuri insa nu este nevoie deoarece adolescentii poarta ochelarii destinati activitatilor sportive tot timpul.

Un articol de Erinn Morgan

Fotografii de Peter Baker

Sursa http://www.eyecarebusiness.com/articleviewer.aspx?articleID=108737

 

De ce lumina albastra reprezinta o noua amenintare pentru sanatatea ochilor si cum optometristii isi pot proteja pacientii cu lentile speciale sau cu lentile cu tratamente.

In cursul anului trecut, lumina albastra a devenit un subiect fierbinte in domeniul opticii. Lentile speciale pentru filtrarea luminii albastre si tratamente pentru lentile de interior au inceput sa apara tot mai des in gamele de produse. De ce?

Cu siguranta nu pentru ca lumina albastra reprezinta o noutate sau pentru ca cercetatorii au descoperit recent faptul ca este vatamatoare. Ci pentru ca suntem din ce in ce mai expusi acestui tip de lumina si pentru ca potrivit expertilor in domeniu, sanatatea ochilor va avea mult de suferit daca nu incepem sa ne protejam pacientii inca de pe acum.

CE SI CUM

Luati in considerare spectrul de lumina (vezi ilustratia). Lumina vizibila este cea care are o lungime de unda intre 380 nm si 800 nm. Lumina albastra (cu lungime de unda mai mica) este considerata a avea o lungime de unda spectrala intre 400nm si 500nm.
EB_September_A13_Fig01

Spectrul vizibil al luminii. Lumina dăunătoare se află la limita inferioara, intre 400nm și 500nm

Dupa cum a fost observat intr-o discutie la un eveniment organizat de Essilor „lumina cu lungime de unda mica joaca un rol paradoxal in sanatate si vedere”. Pe de o parte are un rol esential in vederea culorii. Pe de altă parte, este esențial în declanșarea răspunsurilor fiziologice, cum ar fi sincronizarea ritmului circadian. De asemenea, expunerea prelungita la aceasta poate provoca leziuni grave ale ochiului interior, inclusiv degenerarea maculara si, eventual, orbirea.

Lumina albastră care provoacă distorsiuni vizuale este între 400nm la 460nm. Lungimile de undă mai dăunătoare pentru macula sunt la aproximativ 460nm, si lungimile de undă care provoacă întreruperi in ritmul circadian sunt între 460nm la 490nm, mai exact la 484nm.

Să le descompunem pe fiecare in parte.

LUMINA ALBASTRA SI VEDEREA

Lumina albastră are două efecte principale asupra vederii: deoarece lumina albastra este o lumina difuză ea provoacă o aberație cromatică, și poate distruge celulele fotoreceptoare, ceea ce duce la degenerarea maculara.

 • Claritatea. Desi unii oamenii de stiinta vor da cifre diferite, este general acceptat faptul că cu cat lungimea de unda dintre 400nm și 500nm este mai mica, cu atat degradarea vederii este mai mare. Produsele care filtreaza orice parte din aceste lungimi de undă vor oferi vedere mai clara.
 • Degenerarea maculara cauzata de imbatranire. Exista din ce in ce mai multe dovezi ca expunerea la lumina albastra, in timp sporeste riscul de a dezvolta degenerare maculara. Conform unui studiu, „lumina intens albastra a fost descrisa ca fiind de 50 pana la 80 de ori mai eficienta in cauzarea distrugerii fotoreceptorilor decat lumina verde. ”  In timp ce corneea si cristalinul vor absorbi undele UV, lumina vizibila patrunde in ochi direct la nivelul retinei cu undele cele mai scurte – lumina albastra- contribuind astfel la degenerarea maculara.

DE CE GALBENUL NU ESTE SUFICIENT

Este adevarat ca orice tenta galbuie va bloca undele de lumina albastra. Deoarece undele de lumina albastra sunt cele mai difuze, blocarea lor poate duce la o vedere mai clara. Atunci de ce sa nu recomandam pacientilor lentile cu tenta galbena si sa rezolvam problema? Deoarece poate fi periculos.199411-4-gunnar-yellow-tinted-glasses

Pentru vederea de zi cu zi, o tenta galbena nu este raspunsul. Iata de ce:

 Denaturarea culorilor. Prin blocarea intregului spectru de lumina albastra se poate ajunge la denaturarea culorilor. Acesta poate fi un compromis acceptabil in cazul unor activitati precum tirul sau alte sporturi unde o vedere clara este foarte importanta. Altfel insa, o tenta galbena a lentilei poate provoca denaturarea culorilor ducand astfel la probleme in trafic de exemplu.

Vederea pe timpul noptii. In timpul zilei (vedere fotopica) toti fotoreceptorii contribuie la sensibilitatea la culoare care isi are varful in zona de galben-verde a spectrului, in jur de 555nm.

Pe timpul noptii (vedere scotopica) sensibilitatea ochiului scade de la 555nm catre 420nm. Fenomenul de adaptare a vederii la întuneric sau efectul Purkinje. Acum varful de sensibilitate se gaseste undeva in mijlocul regiunii albastre a spectrului de culoare, asa ca folosirea unor ochelari cu lentile galbene ar bloca transmisia undelor care ne ajuta sa vedem cel mai bine.

Cea mai buna solutie o reprezinta lentile sau tratamente care filtreaza lumina albastra si nu o blocheaza complet.

LUMINA ALBASTRA SI SOMNUL

In afara faptului ca afecteaza vederea si sanatatea ochilor, expunerea prelungita la surse de lumina albastra artificiala ne afecteaza ciclul cicardian. Au fost publicate o serie de studii care demonstreaza ca folosirea dispozitivelor cu LED perturba ciclul natural noapte/zi al corpului uman.

EB_September_A13_Fig02

Produse electronice pe care le folosim zilnic emit lumina albastra.

Lucrurile stau in felul urmator: corpurile noastra secreta melatonina, hormonul „somnului”. Lumina albastra inhiba secretia melatoninei. In mod normal, expunerea la lumina naturala a zilei (incluzand si lumina albastra) inhiba EB_September_A13_Fig03melatonina, stocand-o pentru a o elibera mai tarziu, pe timpul noptii (cand in mod normal lumina albastra nu mai este prezenta) cand trebuie sa dormim.

Nu este o problema „noua”. Insa dependenta noastra de computere, smartphone-uri si tablete si a expunerii ulterioare la lumina albastra prin ecrane cu LED-uri aduce problema în prim plan. Copiii si adultii stau in fata dispozitivelor de acest gen pana la culcare, timp in care lumina albastra suprima productia de melatonina. Si oamenii se intreaba de ce nu pot dormi.

PROTECTIA SI ECOLOGIZAREA

Daca lumina albastra exista in lumina naturala, de ce acest lucru este dintr-o data o mare problema? Pentru ca eforturile de a proteja planeta au schimbat becurile incandescente cu lampi fluorescente care emit mult mai multa lumina albastra. Acelasi lucru este valabil si pentru ecranele cu LED. A doua sursa insa reprezinta o cauza mai mare de ingrijorare.

Aceste ecrane emit doar 5 sau 10% lumina albastra insa faptul ca stam atat de aproape de ele, perminte proiectarea undelor direct in ochi. Chiar daca lampile fluorescente emit o cantitate mare de unde electromagnetice, noi nu ne uitam direct spre aceste lampi. Copii nostri sunt insa cei in pericol, deoarece acestia au pupilele mari, cristalinul imaculat si bratele scurte, ceea ce ii face sa tina aceste dispozitive foarte aproape de ochi.

EDUCAREA  PACIENTILOR

Nu doar faptul ca stam foarte aproape de aceste aparate reprezinta un motiv de ingrijorare, ci numarul mare de ore petrecute in fata acestora.

Anne-Marie Lahr, director de educatie pentru Hoya Vision Care crede ca acest subiect ar trebui sa fie abordat mai des, deoarece oamenii stiu foarte putine lucruri despre aceasta tema.

CUM SA ALEGI PRODUSELE

Pentru protejarea pacientilor, optometristii dispun de cateva variante excelente:

 • Lentile cu filtru pentru lumina albastra. Aceste lentile contin un agent de filtrare in materialul din care sunt produse la care se adauga melanina pentru a filtra lumina cu lungimi de unda intre 400nm si 500nm fara a modifica perceptia culorilor.
 • Lentile cu tratamente pentru filtrarea luminii albastre. Mai multe tratamente anti-reflex sunt acum disponibile, ele combina beneficiile anti-reflex cu atenuarea razelor nocive de lumina albastra, pastrand o vedere clara si transmiterea corecta a culorilor.

CONSTRUIREA UNEI AFACERI

 Iata cateva sfaturi despre cum puteti incorpora produsele pentru protectia impotriva luminii albastre in afacerea voastra.

 • Display-uri. Chiar daca nu toti copii necesita ochelari pentru corectarea dioptriilor, aproape toti (si marea majoritate a adultilor) petrec mult timp in fata ecranelor digitale. Un display cu ochelari speciali pentru calculator, poate atrage persoanele care nu necesita ochelari de vedere sau persoanele care poarta lentile de contact.
 • Recomandarea. Cand vorbiti cu pacientii, povestiti-le despre efecetele luminii albastre si degenerarea maculara. Ei le vor povesti prietenilor despre aceste subiecte si despre dumneavoastra. Oamenii vor incepe sa va caute, mai ales daca au istoric de degenerare maculara in familie.
 • Mai mult decat recomandarea. Nu va limitati doar la recomandarea anumitor lentile. Prescrieti produsul. Nu va ganditi ca vindeti produsul, ci oferiti protectie ochilor pacientilor dumneavoastra.

Un articol de Susan Tarrant

Sursa: http://www.eyecarebusiness.com/articleviewer.aspx?articleID=108841

Suntem martori la primele etape ale schimbarii perceptiei noastre cu privire la lentilele oftalmice. Acesta reprezinta un lucru foarte interesant pentru optometristi! In afara de folosirea traditionala a lentilelor pentru corectarea viciilor de refractie, vedem studii noi care ne arata ca lentilele oftalmice pot asigura beneficii suplimentare prin blocarea anumitor lungimi de unda ale luminii. Acestea sunt adesea mentionate ca lentile terapeutice.

Optometristii cunosc de mult faptul ca lumina ultravioleta poate deteriora tesutul ocular si contribuie la multe boli oculare precum degenerarea maculara si cataracta, insa acum aflam ca multe probleme de sanatate pot fi accentuate de lungimi de unda specifice luminii vizibile. Multe din lentilele produse acum blocheaza o parte din spectrul de lumina albastra, dar unele afectiuni sunt tratate prin blocarea altor culori. Aici puteti gasi o lista partiala a problemelor de sanatate care au fost imbunatatite cu ajutorul lentilelor cu filtrare de lumina:

 • Degenerarea maculara datorata imbatraniriireprezentare-spectru-electromagnetic-lungimi-unda-energii
 • Astenia
 • Prevenirea migrenelor
 • Reduce declansarea epilepsiei
 • Sindromul premenstrual
 • Tulburare bipolara
 • ADHD  (Deficit de atentie / Tulburare hiperkinetica)
 • Prevenirea miopiei
 • Dislexia

Lentilele

Multe companii producatoare de lentile si laboratoare produc deja lentile concepute sa filtreze lungimi de unda ale luminii, altele decat cele ultraviolete. Si mai multe vor lucra la dezvoltarea unor noi tipuri de lentile. Aceste tipuri de lentile nu sunt ca cele pentru ochelari de soare, inchise la culoare, ele sunt menite a fi purtate in orice moment, inclusiv in interior si pe timp de noapte. Utilizarea sporita a tehnologiei, electronicelor si iluminatul fluorescent aduc noi provocari in acest domeniu. Lungimile de unda specifice luminii care sunt filtrate par a fi destul de importante si este nevoie de mai multa cercetare.

Unele lentile blocheaza 100% dintr-un spectru de lumina, in timp ce altele sunt concepute sa filtreze doar 20% sau 40% din razele nocive. Lentilele traditionale concepute pentru blocarea luminii albastre au in general o tenta de galben sau portocaliu insa este posibila blocarea partiala a luminii albastre si fara colorarea lentilei.images

Essilor a lansat recent Prevencia, o lentila anti-reflex cu tratament Crizal, care blocheaza razele UV si parti ale spectrului albastru si este complet transparenta. In timp ce tratamentele anti-reflex de pe marea majoritate a lentilelor au o tenta albastra sau verzuie, aceasta lentila reflecta lumina care are o nuanta mai mult albastru-violet. BluTech, Zeiss, Gunnar Optiks, Rodenstock, Hoya  si alte companii incep a-si dezvolta propriile produse in acest domeniu.

Impactul asupra activitatii noastre

Misiunea noastra este de a asigura cea mai buna ingrijire a sanatatii ochilor pentru pacientii nostri. Oferind servicii noi sau produse mai bune pentru a indeplini aceasta misiune, vom avea mai mult succes iar recompensele vor urma in mod natural. Trebuie sa ne bazam pe stiinta in explorarea acestui domeniu al lentilelor terapeutice, la fel ca si in alte laturi ale optometriei.

As vrea sa multumesc celor doi prieteni care au cunostinte vaste despre lentilele terapeutice si care mi-au prezentat acest concept la o intalnire weekend-ul trecut: Doctorii  Jerry Legerton si Howard Purcell. Acest domeniu este in faza incipienta si cu ajutorul cercetarii si dezvoltarii vom descoperi mult mai multe. Astept cu nerabdare dezvoltarea acestui domeniu.

Articol al Dr. Neil Gailmard – The Medical Aspect of Eyeglass Lenses

Sursa: http://www.primaeyegroup.com/member-resources/newsletters/october-2013/dr-neil-gailmard-medical-aspect-eyeglass-lenses

 • Cauzele sindromului privitului la calculator
 • Cum este sindromul privitului la calculator diagnosticat?
 • Metode de tratare a sindromului privitului la calculator

 Sindromul privitului la calculator se manifesta printr-o serie de probleme la nivelul vederii, datorate utilizarii prelungite a computerului. Multe persoane resimt un disconfort al ochilor si probleme de vedere cand sunt expusi perioade indelungate in fata monitorului. Nivelul de disconfort sporeste direct proportional cu utilizarea calculatorului. Cele mai comune simptome asociate cu sindromul privitului la calculator sunt:

 • Oboseala ochilor
 • Dureri de cap
 • Vedere incetosata
 • Senzatia de ochi uscat
 • Dureri la nivelul gatului si a umerilor

Aceste simptome pot fi cauzate de:

 • iluminare slaba
 • stralucirea ecranului calculatorului
 • distanta necorespunzatoare fata de ecran
 • pozitia incorecta pe scaun
 • probleme de vedere necorectate
 • o combinatie a acestor factori

Masura in care persoanele resimt aceste simptome depinde adesea de nivelul lor de abilitati vizuale dar si de perioada pe care o petrec in fata calculatorului. Probleme de vedere necorectate, precum hipermetropia si astigmatismul, probleme de focalizare sau de coordonare a ochilor, dar si modificari de imbatranire a ochilor precum prezbitismul, pot contribui la dezvoltarea simptomelor vizuale in timpul utilizarii calculatorului.

Multe dintre simptomele resimtite de utilizatorii de calculatoare sunt doar temporare si se vor reduce in intensitate dupa incetarea utilizarii calculatorului. Totusi, anumite persoane pot  avea in continuare abilitatile vizuale reduse, precum vedere incetosata la distanta chiar si dupa incetarea utilizarii calculatorului. Daca nu se face nimic pentru a rezolva cauza problemei, simptomele vor continua sa reapara si posibil sa se agraveze prin utilizarea viitoarea a computerului.

Prevenirea sau reducerea problemelor de vedere asociate cu sindromul privitului la calculator implica luarea de masuri pentru a controla iluminatul si stralucirea ecranului calculatorului, stabilirea unei distante corespunzatoare de munca,o pozitie corecta in fata computerului si asigurarea ca si cele mai mici probleme de vedere sunt corectate corespunzator.

Cauzele sindromului privitului la calculator

Adesea, privirea ecranului calculatorului face ca ochii sa lucreze mai mult. Ca urmare, caracteristicile unice si cerintele vizuale ridicate de privirea ecranului calculatorului face multe persoane sensibile la dezvoltarea de simptome legate de vedere. KS13933

Probleme de vedere necorectate, pot creste gradul de severitate al simptomelor sindromului privitului la calculator. Privirea in ecranul unui claculator este diferita de citirea unei pagini tiparite. Adesea, literele de pe ecranul unui calculator nu sunt definite precis, nivelul contrastului literelor fata de fundal este redus si prezenta stralucirii si a reflexiilor de pe ecran pot face vizualizarea dificila.

Distantele de vizualizare si unghiurile utilizate pentru activitatea la calculator sunt adesea diferite de cele utilizate la citit sau scris. Ca si rezultat, focalizarea si miscarile ochilor necesarea pentru vizualizarea calculatorului pot solicita si mai mult sistemul vizual.

In plus, prezenta unor probleme minore de vedere poate afecta semnificativ confortul si performanta la utilizarea calculatorului. Probleme de vedere necorectate sau corectate partial, pot fi factori majori care contribuie la oboseala ochilor cauzata de calculator.

Chiar si persoane care au reteta pentru ochelari de vedere sau lentile de contact pot constata ca aceasta nu este corespunzatoare pentru distanta specifica vizualizarii ecranului calculatorului. Unele persoane isi inclina capul in unghiuri neobisnuite deoarece ochelarii lor nu sunt conceputi pentru a privi calculatorul. Sau se apleaca spre ecran pentru a vedea mai clar. Pozitiile lor pot duce la spasme musculare, sau dureri ale gatului, umerilor sau spatelui.

In cele mai multe cazuri simptomele sindromului privitului la calculator apar din cauza faptului ca cerintele vizuale ale sarcinii depasesc capacitatile vizuale ale individului de a le efectua confortabil. Cel mai mare risc pentru dezvoltarea sindromului privitului la calculator il au persoanele care petrec doua sau mai multe ore continuu la calculator in fiecare zi.  

Cum este sindromului privitului la calculator diagnosticat?

Sindromului privitului la calculator poate fi diagnosticat printr-o consultatie oftalmologica completa. Testarea, cu accent special pe cerintele vizuale specifice distantei de lucru la calculator, poate include:

 • Antecedente medicale ale pacientului pentru determinarea oricarui simptom pe care acesta il resimte dar si prezenta unor probleme medicale generale, medicamente luate  sau factori de mediu ce pot contribui la simptome legate de utilizarea calculatorului.
 • Masurarea acuitatii vizuale pentru a evalua masura in care vederea poate fi afectata
 • Determinarea dioptriilor pentru a compensa eventualele erori de refractie (miopie, hipermetropie sau astigmatism).
 • Testarea modului in care ochii focalizeaza, se misca si lucreaza impreuna. In scopul de a obtine o imagine clara si unitara a ceea ce pacientul priveste, ochii trebuie sa isi modifice eficient focalizarea, sa se miste si sa lucreze impreuna. Aceasta testare va cauta probleme care impiedica ochii sa focalizeze eficient sau care fac dificila folosirea ambilor ochi.

Acest consult poate fi efectuat fara utilizarea de picaturi pentru ochi, pentru a determina reactiile ochiului in conditii normale de vedere. In unele cazuri, precum cea in care puterea de focalizare este absenta, pot fi utilizate picaturi. Scopul lor este de a mentine neschimbata focalizarea pe durata efectuarii testului.

Folosind informatiile obtinute in urma acestor teste, impreuna cu rezultatele altor teste, optometristul dumneavoastra poate determina daca suferiti de sindromului privitului la calculator si va poate sfatui cu privire la optiunile de tratament.

Metode de tratare a sindromului privitului la calculator

Solutiile pentru problemele de vedere legate de calculator sunt variate. Cu toate acestea, simptomele sindromul privitului la calculator pot fi atenuate prin ingrijirea regulata a ochilor și schimbarea modului de vizualizare a ecranului computerului.

Ingrijirea ochilor

In unele cazuri, persoane care nu necesita utilizarea ochelarilor de vedere pentru alte activitati zilnice, pot beneficia de reteta pentru ochelari speciali pentru utilizarea calculatorului. In plus, persoanele care poarta deja ochelari de vedere, pot constata ca reteta actuala nu asigura o vedere optima pentru vizualizarea ecranului calculatorului.

 • Ochelari sau lentile de contact prescrise pentru uz general pot fi neadecvate pentru utilizarea calculatorului. Pot fi necesare lentilele prescrise pentru a raspunde cerintelor vizuale unice de vizualizare a calculatorului. Modele speciale de lentile, puteri ale lentilei, nuante de lentile sau straturi protectoare ar putea ajuta pentru a maximiza abilitatile vizuale si confortul.
 • Unii utilizatori de calculatoare pot avea probleme de focalizare sau coordonare a ochilor, probleme care nu pot fi corectate adecvat cu ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de contact. Programe de terapie a vederii sunt necesare pentru tratarea acestor probleme specifice. Terapia de vedere este un program structurat de activitati vizuale prescrise pentru a imbunatati abilitatile vizuale. Antreneaza ochii si creierul sa lucreze impreuna mai eficient. Aceste exercitii ajuta la remedierea deficientelor de miscare, focalizare  si conlucrare a ochilor dar si pentru a consolida legatura ochi-creier. Tratamentul poate include proceduri care au loc la birou dar si acasa.

 Privirea calculatorului

Pozitionarea corecta a corpului pentru utilizarea calculatorului. Unii factori importanti in prevenirea sau reducerea simptomelor sindromului privitului la calculator au legatura cu calculatorul si modul in care acesta este utilizat. Aceasta include conditiile de iluminare, confortul oferit de scaun, amplasarea materialelor de referinta, pozitia monitorului, precum si pauze de odihna.

 • Amplasarea monitorului – Cei mai mulți oameni considera ca este mai confortabil pentru a vizualiza un 14Ccalculator atunci când ochii sunt indreptati in jos. Optim, este ca monitorul sa fie cu 15-20 de grade sub nivelul ochilor (aproximativ 10-12 cm), masurat de la centrul ecranului si 50-70 cm fata de ochi.
 • Materiale de referinta – Aceste materiale trebuie sa fie amplasate deasupra tastaturii si sub monitor. Dacă acest lucru nu este posibil, un suport pentru documente poate fi amplasat langa monitor. Scopul este de a poziționa documentele astfel încât să nu fie necesara miscarea capului pentru a privi dinspre document inspre monitor.
 • Iluminatul – Pozitionati ecranul computerului pentru a evita efectul stralucire, in special de la corpuri de iluminat sau geamuri. Folositi jaluzele sau draperii la ferestre si inlocuiti becurile lampilor de birou cu becuri de putere mai mica.
 • Ecrane anti-stralucire – Dacă nu există nici o modalitate de a reduce efectul de stralucire din surse de lumina, luati in considerare utilizarea unui filtru pentru ecran. Aceste filtre reduc cantitatea de lumina reflectata de pe ecran.
 • Pozitia asezata – Scaunele ar trebui să fie captusite confortabil si conforme cu corpul. Trebuie ajustata inaltimea scaunului astfel incat picioarele tale se odihneasca pe podea. In cazul în care scaunul are brate, acestea trebuie să fie adaptate pentru a oferi sprijin bratelor in timp ce tastati. Incheieturile nu ar trebui sa se sprijine pe tastatura atunci cand tastati.
 • Pauzele de odihna – Pentru a preveni oboseala ochilor, incercati sa va odihniti ochii cand utilizati computerul pentru perioade lungi de timp. Odihniti-va ochii timp de 15 minute dupa doua ore de utilizare continua calculatorului. De asemenea, pentru fiecare 20 de minute de vizionare a calculatorului, uitati-va la distanta timp de 20 de secunde, pentru a permite ochilor o sa refocalizeze.
 • Clipitul – Pentru a reduce sansele de a dezvolta senzatia deochi uscat cand se foloseste un calculator, faceti un efor de a clipi mai des. Clipirea mentine umeda suprafata frontala a ochiului.

Consultatii oftalmologice regulate si obiceiuri de vizionare adecvată pot ajuta la prevenirea sau reducerea dezvoltarii simptomelor asociate cu sindromul privitului la calculator.

Articol preluat de pe site-ul Amerian Optometric Association

Sursa: http://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/protecting-your-vision/computer-vision-syndrome

Solutie multi functionala cu aloe vera pentru utilizatorii de lentile silicon hidrogel. – curata si elimina depozitele ( de proteine si lipide) – DEZINFECTEAZA(eficienta impotriva bacteriilor fungilor  si Acanthamoeba) – clateste – pastreaza – umezeste -lubrifiaza.

INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE: 1. Inainte de utilizarea lentilellor de contact spalati-va mainile cu apa si sapun 2. plasati citeva picaturi din AVIZOR UNICA AV SOLUTIE in palma si masati usor si cu atentie lentila pe ambele fete cateva secunde 3.clatitii cel putin 5 secunde lentilele cu solutia AVIZOR UNICA AV. 4. Plasati lentilele in caseta de pastrare si acoperiti cu solutia AVIZOR UNICA AV pana lichidul acopera bine lentilele. Inchideti etans caseta si agitati inca odata pentru cateva secunde. 5. Pastrati lentilele pentru cel putin 6 ore in  SOLUTIA AVIZOR UNICA AV (peste noapte) ca sa se poate garanta o curatare si dezinfectie 6. Odata ce procesul de curatare s-a incheiat puteti pune lentilele de contact in ochi direct sau le mai puteti clati inca o data cu SOLUTIA AVIZOR UNICA AV. 7. Clatiti caseta cu SOLUTIA AVIZOR UNICA AV si lasati-o sa se usuce. Ultima revizuire a instructionilor: 2012/01 RECOMANDARI: •    Flaconul desigilat nu este recomandat sa se foloseasca dupa 90 de zile. •    Pastrati flaconul bine inchis dupa fiecare folosire. •    NU ultilizati solutia daca a fost desigilata sau a fost spart sigiliul. ● Lentilele de contact se pot pastra pana la 30 de zile in caseta de pastrare bine inchisa •    Nu consumati si nu lasati la indemana copiilor . •    Pastrati la temeperatura camerei. •    Nu frecati picuratorul pentru a evita contaminarea. •    Daca se irita ochii consultati un specialist. • Inainte de utilizarea unui medicament oftalmologic, spuneti medicului dumneavoastra ca sunteti purtator de lentile de contact . • A nu se folosi in cazul unei alergii la unele componente •    Un limpeziti niciondata suportul cu apa de la robinet. •    A nu se folosi dupa data expirarii. •    Dupa fiecare utilizare schimbati solutia din suportul de pastrare al lentilelor •    Specialistul ar putea sa recomande folosirea unor produse aditionale sau schimbarea metodei de curatare in functie de evaluarea filmului lacrimal si de inlocuirea lentilelor Urmati intodeauna instructiunile specialistului si nu schimbati instructiunile de folosire fara sa ii cereti in prealabil sfatul. COMPOZITIE: Poloxamer, EDTA, Aloe Vera y polihexanida 0,0002% intr-o solutie isotonica si sterila.

AVIZOR GP sistem Solutie pentru toate tipurile de lentile de contact rigide si gaz permeabile -Curata si clateste -dezinfecteaza -pastreaza – umezeste -lubrifiaza. Instructiuni de folosire: 1.    Inainte de utilizarea lentilellor de contact spalati-va mainile cu apa si sapun 2.    Plasati lentila in palma 3.    plasati citeva picaturi din  AVIZOR GP CLEANER SOLUTION pe suprafatele lentilei 4.    masati cu varful degetului lentilele pana se face spuma, 5.    clatiti abundent cu AVIZOR GP CONDITIONER sau  AVIZOR SALINE SOLUTION pana eliminati rezidurile lasate de solutia de curatare. 6.    Plasati lentilele in caseta de pastrare si acoperiti cu AVIZOR GP CONDITIONER SOLUTION 7.    Pastrati lentilele pentru cel putin patru ore in aceasta solutie ( peste noapte) ca sa se poata garanta o curatare si dezinfectie adecvata 8.    Inainte de a adapta lentilele de contact , adaugati citeva picaturi de AVIZOR GP CONDITIONER SOLUTION 9.    Pastrati caseta de pastrare a lentilelor curate si aveti grija  sa schimbati solutia zilnic la fiecare utilizare. Ultima revizuire a instructionilor: 2009/11 Recomandari: AVIZOR GP CLEANER SOLUTION poate cauza iritatii oculare  daca un este clatit abundent. Aceasta solutie un trebuie sa vina niciodata in contact cu ochii. •    Flaconul desigilat nu este recomandat sa se foloseasca dupa 90 de zile de la deschidere •    Pastrati flaconul bine inchis dupa fiecare folosire. •    NU ultilizati solutia daca a fost desigilata sau a fost spart sigiliul. •    lentilele de contact se pot pastra pana la 30 de zile in caseta de pastrare bine inchisa •    Un consumati si un lasati la indemana copiilor . •    Pastrati la temeperatura camerei. •    Nu frecati picuratorul pentru a evita contaminarea. •    Daca se irita ochii consultati un specialist. •    A nu se folosi in cazul unei alergii la unele componente. •    Inainte de utilizarea unui medicament oftalmologic, spuneti medicului dumneavoastra ca sunteti purtator de lentile de contact •    nu folositi aceste produce penetru lentilele de contact moi. Compozitie : AVIZOR GP CLEANER SOLUTION-detergent anionic 10% in solutie apoasa AVIZOR GP CONDITIONER SOLUTION : agent de vascozitare , EDTA 0.1%, polihexanida 0,0002% intr-o solutie isotonica si sterila.
AVIZOR GP multi Solutie pentru lentilele de contact rigide si gaz permeabile -Curata si clateste -dezinfecteaza -pastreaza – umezeste -lubrifiaza. Instructiuni de folosire: 1. Inainte de utilizarea lentilellor de contact spalati-va mainile cu apa si sapun 2. plasati citeva picaturi din AVIZOR GP multi in palma si masati usor si cu atentie lentilele pe ambele fete cateva secunde 3. clatiti lentilele cu solutia AVIZOR GP multi. 4. Plasati lentilele in caseta de pastrare si acoperiti cu solutia AVIZOR GP multi pana lichidul acopera bine lentilele. 5. Pastrati lentilele pentru cel putin patru ore in AVIZOR GP multi ( peste noapte) ca sa se poata garanta o curatare si dezinfectie adecvata 6. odata ce procesul de curatare s-a incheiat puteti pune lentile de contact in ochi direct sau le mai puteti clati inca o data cu AVIZOR GP multi. 7. Pastrati caseta de pastrare a lentilelor curate si aveti grija sa schimbati solutia zilnic la fiecare utilizare. Ultima revizuire a instructionilor: 2009/11 Recomandari: • Flaconul desigilat nu este recomandat sa se foloseasca dupa 90 de zile de la deschidere • Pastrati flaconul bine inchis dupa fiecare folosire. • NU ultilizati solutia daca a fost desigilata sau a fost spart sigiliul. • lentilele de contact se pot pastra pana la 30 de zile in caseta de pastrare bine inchisa • Un consumati si un lasati la indemana copiilor . • Pastrati la temeperatura camerei. • Nu frecati picuratorul pentru a evita contaminarea. • Daca se irita ochii consultati un specialist. • Inainte de utilizarea unui medicament oftalmologic, spuneti medicului dumneavoastra ca sunteti purtator de lentile de contact • A nu se folosi in cazul unei alergii la unele componente. • Nu limpeziti niciondata suportul cu apa de la robinet • A nu se folosi dupa data expirarii. • Aruncati solutia folosita intotdeauna dupa folosire • Poloxamer 0.25%, EDTA, polihexanida 0,0002% intr-o solutie isotonica si sterila
EVER CLEAN Curata , dezinfecteaza si inlatura depozitele de proteine in 2 ore. Inovatie : Avizor a dezvoltat un produs de curatare a lentilelor de contact care mareste si intensifica beneficiile oferite de alte produse existente. Folosirea zilnica a EVER CLEAN pastreaza lentilele de contact perfect curate , facand sa para ca utilizati o pereche noua in fiecare zi. Cu acest produs lentilele de contact pot fi purtate mai mult timp si se vor simti mai confortabile. EVER CLEAN este raspunsul la cei care cauta maximul de confort si standardul maxim de igiena si siguranta pentru ochii lor. EVER CLEAN este un system care curata, pastreaza si elimina proteinele complet. Aceasta solutie a fost create pentru TOATE TIPURILE DE LENTILE DE CONTACT*. Nu este necesara frecarea lentilor si nu contine conservanti. EVER CLEAN , sistemul cu tablete a fost creat folosindu-se formula SELF ACTION care da un rezultat extrordinar in curatarea lentilelor pastrindu-se totodata lentilele in stare perfecta. Curatarea lentilor se face perfect si nu mai este nevoie da curatarea cu tablete cu enzyme EVER CLEAN este o solutie pentru toate tipurile de lentile de contact. Instructiuni de folosire : 1. Inainte de utilizarea lentilellor de contact spalati-va mainile cu apa si sapun 2. Plasati lentilele in cosuletele casetei corespunzator fiecarui ochi. 3. Umpleti recipientul pana la linie cu EVER CLEAN solutie 4. Puneti o tableta in recipientul in care ati turnat solutia 5. Puneti capacul si insurubati. 6. Agitati usor recipientul casa fiti siguri ca se dezinfecteaza 7. Asigurati-va sa tableta s-a scufundat in solutie , astfel incti procesul de neutralizare sa inceapa. Pastrati recipientul in pozitie verticala. 8. Tableta va incepe se produca bule , si cind neutralizarea este complete( dupa doua ore) solutia se va colora intr-o nuanta de verde deschis. Lentilele vor fi dezinfectate, curate si gata pentru folosire. 9. Scuturati usor recipientul inainte de scoate lentilele. 10. Dup ace scoateti lentilele, goliti recipientul , clatiti cu csolutie salina AVIZOR, si lasati sa se usuce. Recomandari • Respectati instructiunile de folosire. • Folositi intotdeuna recipientul pentru solutia EVER CLEAN, alte recipient nu garantaza rezultatele asteptate. • Lasati minim doua ore lentilele in solutie ca sa se garanteze dezinfectia si neutralizarea. • Daca se observa ca solutia nu s-a colorat in recipient trebuie repetat procesul din nou inainte de o noua folosire. • EVER CLEAN nu contine conservanti si este recomndat sa nu se pastreze lentilele in solutie mai mult de 48 de ore. • Daca vreti sa le pastrati pentru o perioada mai lunga folositi soluite salina. • NU ultilizati solutia daca a fost desigilata sau a fost spart sigiliul • Pastrati bine inchis recipientul cu solutie • Aruncati solutia folosita intotdeauna dupa folosire • Nu limpeziti niciondata suportul cu apa de la robinet • Daca se irita ochii consultati un specialist. • A nu se folosi in cazul unei alergii la unele component • Nu desigilati tabletele decit cind sunteti gata sa le folositi . • Flaconul desigilat nu este recomandat sa se foloseasca dupa 60 de zile de la deschidere • Pastrati la temeperatura camerei • A nu se folosi dupa data expirarii • Un consumati si nu lasati la indemana copiilor • Inainte de utilizarea unui medicament oftalmologic, spuneti medicului dumneavoastra ca sunteti purtator de lentile de contact • NU puneti solutie neneutralizata direct in ochi.
Avizor lacrifresh cleaning Picaturile curata , lubrifiaza . si hidrateaza toate tipurile de lentile de contact , se aplica direct pe ochiul cu lentila de contact fara sa fie nevoie sa se scoata lentilele datorita formulei speciale Picaturi de lubrifiere cu actiune de curatare Indicații: Avizor lacrifresh cleaning este mai mult decat picaturi hidratante, pentru ca hidrateaza si curata toate tipurile de lentile de contact in timp ce sunt pe ochi Formula ei speciala si actiunea de curatare pe care o are , este in special recomandata pentru cei care utilizeaza lentile de contact cu purtate extinsa si de cei care au probleme cu depozitele de proteine de pe lentile Instrucțiuni de utilizare: Se pot utiliza fara a scoate lentilele de contact de pe ochi , se aplica una sau doua picaturi in fiecare ochi si clipiti de citeva ori Avizor Lacrifresh Cleaning Drops se pot folosi de mai mult de patru ori pe zi Data de la ultima revizie: 2012/12 PRECAUŢIUNI Nu utilizați produsul după ce a fost desigilat în urmă cu mai mult de 60 de zile și nici după data de expirare. • Închideţi bine flaconul. Nu folosiţi produsul dacă sigiliul de sterilitate lipseşte sau este rupt. Nu consumaţi si nu lăsaţi la îndemâna copiilor. • Păstraţi la temperatura camerei. • Nu frecaţi picuratorul flaconului pentru a evita contaminarea. • Dacă se irită ochii, consultaţi un specialist. Înainte de utilizarea unui medicament de tip oftalmologic, spuneţi medicului dumneavoastră că sînteţi purtător de lentile de contact. A nu se folosi în cazul unei alergii la unele din componente. Compoziție: Soluție tampon, izotonică și apoasă, Poloxamer, EDTA, Povidone și Polyhexanide 0,0002%.
AVIZOR MOISTURE DROPS Picături pentru hidratare care înlătură simptomele de iritare oculară, deshidratare și oboseală. Compatibile cu lentilele de contact. Produsul conține Acid Hialuronic. Indicații: Picăturile AVIZOR MOISTURE DROPS calmează simptomele de iritare oculară, deshidratare și oboseală. Formula specială conține Acid Hialuronic, o substanță naturală prezentă în ochi, care formează un strat protector uniform cu capacitate mare de absorbție a apei și rezistență sporită la evaporare. Picăturile pentru hidratare asigură o hidratare excelente ochilor dumneavoastră și ast fel îmbunătățesc confortul vizual și purtarea lentilelor de contact. Se recomandă mai ales purtătorilor de lentile de contact în medii în care se manifestă iritații oculare și deshidratări sporite. Instrucțiuni de utilizare: Înainte de a folosi produsul, spălați-vă pe mâini cu apă și săpun. Utilizare directă: Aplicați una sau două picături în fiecare ochi și clipiți de mai multe ori. Utilizare cu lentile de contact: Aplicați una sau două picături în partea interioară a fiecărei lentile de contact înainte de aplicarea pe ochi. Folosiți AVIZOR MOISTURE DROPS de câte ori aveți nevoie. Data de la ultima revizie: 2009/11 PRECAUŢIUNI • Nu frecaţi picuratorul flaconului pentru a evita contaminarea. Nu utilizați produsul după ce a fost desigilat în urmă cu mai mult de 60 de zile și nici după data de expirare. Nu folosiţi produsul dacă sigiliul de sterilitate lipseşte sau este rupt. • Închideţi bine flaconul. Nu consumaţi si nu lăsaţi la îndemâna copiilor. A nu se folosi în cazul unei alergii la unele din componente. • Dacă se irită ochii, consultaţi un specialist. Înainte de utilizar un medicament de tip oftalmologic, spuneţi medicului dumneavoastră că sînteţi purtător de lentile de contact. • Păstraţi la temperatura camerei. Compoziție: Soluție tampon, izotonică și apoasă, Acid Hialuronic 0,1%, EDTA 0,1% și Polyhexanide 0,0001%.
PICĂTURI RECONFORTANTE – SOLUȚIE DE LUBRIFIERE AVIZOR COMFORT DROPS UNIDOSE FĂRĂ CONSERVANȚI Indicații: Picăturile AVIZOR CONFORT DROPS UNIDOSE sunt folosite pentru lubrifiere și au acțiune imediată. Au caracteristici similare lacrimilor umane, calmează ochii obosiți și deshidratați. Sunt recomandate în special pentru persoanele care poartă lentile de contact și petrec mult timp în fața ecranului calculatorului sau în medii neaerisite (călătorii lungi cu avionul sau automobilul, încăperi cu aer condiționat, medii încărcate de fum etc.). Datorită compoziției speciale, picăturile sunt COMPATIBILE cu toate tipurile de lentile de contact. Instrucțiuni de utilizare: Luați o fiolă AVIZOR COMFORT DROPS UNIDOSE și deschideți-o prin răsucirea capacului. Pentru utilizare directă: puneți câteva picături direct în fiecare ochi și clipiți de mai multe ori pentru ca produsul să acopere uniform toată suprafața oculară. Pentru folosire la lentile de contact: Aplicați câteva picături în parte interioară a lentilelor înainte de aplicarea pe ochi. Folosiți picăturile AVIZOR COMFORT DROPS UNIDOSE de câte ori este nevoie pentru o senzație de reconfortare de durată atunci când purtați lentilele. Aruncați fiola și soluția rămasă după fiecare utilizare pentru a preveni orice posibilă contaminare. Data de la ultima revizie: 2009/11 PRECAUŢIUNI După deschiderea fiolei, folosiţi-l imediat. Acest produs nu conţine conservanţi şi după folosire trebuie aruncat ambalajul pentru evitarea unei contaminări microbiene. – Nu folosiți produsul dacă fiola este deteriorata. Nu consumaţi si nu lăsaţi la îndemâna copiilor. • Păstraţi la temperatura camerei. Nu folosiți produsul după data expirării înscrisă pe cutie. A nu se folosi în cazul unei alergii la unele din componente. • Dacă se irită ochii, consultaţi un specialist. Înainte de utilizarea unui medicament de tip oftalmologic, spuneţi medicului dumneavoastră că sunteţi purtător de lentile de contact. Compoziție: Soluție tampon, izotonică și apoasă conținând povidone 1% și EDTA 0,1%. FĂRĂ CONSERVANȚI
Picături pentru hidratare care înlătură simptomele de iritare oculară, deshidratare și oboseală. Compatibile cu lentile de contact.Produsul conține Acid Hialuronic. Indicații: Picăturile AVIZOR MOISTURE DROPS calmează simptomele de iritare oculară, deshidratare și oboseală. Formula specială conține Acid Hialuronic, o substanță naturală prezentă în ochi, care formează un strat protector uniform cu capacitate mare de absorbție a apei și rezistență sporită la evaporare. Picăturile pentru hidratare asigură o hidratare excelente ochilor dumneavoastră și ast fel îmbunătățesc confortul vizual și purtarea lentilelor de contact. Se recomandă mai ales purtătorilor de lentile de contact în medii în care se manifestă iritații oculare și deshidratări sporite. Instrucțiuni de utilizare: Luați o fiolă AVIZOR MOISTURE DROPS UNIDOSE și deschideți-o prin răsucirea capacului. Utilizare directă: Aplicați una sau două picături în fiecare ochi și clipiți de mai multe ori. Utilizare la lentile de contact: Aplicați una sau două picături în partea interioară a fiecărei lentile de contact înainte de aplicarea pe ochi. Folosiți AVIZOR MOISTURE DROPS UNIDOSE de câte ori aveți nevoie. Data de la ultima revizie: 2009/11 PRECAUŢIUNI După deschiderea blisterului , folosiţi-l imediat. Acest produs nu conţine conservanţi şi după folosire trebuie aruncat ambalajul pentru evitarea unei contaminări microbiene. – Nu folosiți produsul dacă blisterul este deteriorat. Nu consumaţi si nu lăsaţi la îndemâna copiilor. Nu folosiți produsul după data expirării înscrisă pe cutie. • Păstraţi la temperatura camerei. A nu se folosi în cazul unei alergii la unele din componente. • Dacă se irită ochii, consultaţi un specialist. Înainte de utilizar un medicament de tip oftalmologic, spuneţi medicului dumneavoastră că sînteţi purtător de lentile de contact. Compoziție: Acid Hialuronic 0,1%, soluție tampon izotonică și apoasă. FĂRĂ CONSERVANȚI
Solutie multifunctionala pentru purtatorii cu ochi sensiblili. Pentru toate tipurile de lentile de contact (inclusiv fiind noua generaţie de lentile din silicon hidrogel) Functionalitate: curata si elimina depozitele de proteine , desinfecteaza , pastreaza, umezesc umidifica si lubrifiaza Produsul conține Acid Hialuronic. UNICA SENSITIVE a fost creat special pentru a asigura un confort suplementar chiar și pentru cei mai sensibili utilizatori de lentile de contact. INSTRUCŢIUNI DE FOLOSIRE: 1. Înainte de manipularea lentilelor, spălaţi-vă cu grijă mâinile cu apă şi cu săpun. 2. Îndepărtaţi lentila din ochi, puneţi-o în palmă cu nişte picături de AVIZOR UNICA SENSITIVE şi frecaţi ambele feţe timp de câteva secunde. 3. Clătiți lentilele cu SOLUȚIE UNICA SENSITIVE. 4. Așezați lentilele în recipientul de păstrare și asigurați-vă că sunt acoperite cu SOLUȚIE UNICA SENSITIVE. 5. Păstraţi lentilele cel puţin 4 ore, sau în timpul nopţii, scufundate în soluţie, pentru a asigura aseptizarea totală a acestora. 6. După ce aţi terminat procesul, puteţi să aplicaţi lentila direct pe ochi sau să o limpeziţi înainte, dacă doriţi. 7. Păstrați recipientul pentru lentile curat și aveți grijă să înlocuiți zilnic SOLUȚIA UNICA SENSITIVE din suportul de lentile. Nu folosiți apă de la robinet pentru a curăța recipientul de lentile. Data de la ultima revizie: 2009/11 PRECAUŢIUNI •Nu folosiţi flaconul dacă au trecut mai mult de 90 de zile de când a fost deschis. • Închideţi bine flaconul. Nu folosiţi produsul dacă sigiliul de sterilitate lipseşte sau este rupt. Puteţi păstra lentilele în soluţie un maxim de 30 de zile în suportul închis. Nu consumaţi si nu lăsaţi la îndemâna copiilor. • Păstraţi la temperatura camerei. • Nu frecaţi picuratorul flaconului pentru a evita contaminarea. • Dacă se irită ochii, consultaţi un specialist. Înainte de utilizarea unui medicament de tip oftalmologic, spuneţi medicului dumneavoastră că sînteţi purtător de lentile de contact. A nu se folosi în cazul unei alergii la unele din componente. • Nu limpeziţi niciodată suportul de păstrare a lentilelor cu apă de la robinet. A nu se folosi după data expirării. După fiecare utilizare schimbaţi soluţia din suportul de păstrare a lentilelor. COMPOZIŢIE Soluţie apoasă, izotonică şi tamponată cu Acid Hialuronic., poloxamer, EDTA, PVP, polihexanidă 0,0001%.
PICĂTURI RECONFORTANTE – SOLUȚIE DE LUBRIFIERE FĂRĂ CONSERVANȚI Indicații: Picăturile AVIZOR LACRIFRESH CONFORT DROPS sunt folosite pentru lubrifiere și au acțiune imediată. Au caracteristici similare lacrimilor umane, calmează ochii obosiți și deshidratați. Sunt recomandate în special pentru persoanele care poartă lentile de contact și petrec mult timp în fața ecranului calculatorului sau în medii neaerisite (călătorii lungi cu avionul sau automobilul, încăperi cu aer condiționat, medii încărcate de fum etc.). Datorită compoziției speciale, picăturile sunt COMPATIBILE cu toate tipurile de LENTILE DE CONTACT. Instrucțiuni de utilizare: Se pot utiliza fara a scoate lentilele de contact de pe ochi , se aplica una sau doua picaturi in fiecare ochi si clipiti de citeva ori Avizor Lacrifresh Comfort Drops se pot folosi de cate ori este nevoie Data de la ultima revizie: 2012/12 PRECAUŢIUNI Nu utilizați produsul după ce a fost desigilat în urmă cu mai mult de 60 de zile și nici după data de expirare. • Închideţi bine flaconul. Nu folosiţi produsul dacă sigiliul de sterilitate lipseşte sau este rupt. Nu consumaţi si nu lăsaţi la îndemâna copiilor. • Păstraţi la temperatura camerei. • Nu frecaţi picuratorul flaconului pentru a evita contaminarea. • Dacă se irită ochii, consultaţi un specialist. Înainte de utilizarea unui medicament de tip oftalmologic, spuneţi medicului dumneavoastră că sînteţi purtător de lentile de contact. A nu se folosi în cazul unei alergii la unele din componente. Compoziție: Soluție tampon, izotonică și apoasă, povidone1%, EDTA 0.1% si polyhexanide 0.0002%